Matsvinn

Cirka 28 kilo fullt ätbar mat per person slängs och 26 kilo ätbar mat och dryck hälls ut i slasken varje år. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer maten som står längst in i kylskåpet och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna.

Ta hand om dina rester!

Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3000-6 000 kronor per år genom att ta tillvara på resterna och lukta och smaka på maten innan den slängs.

Dina matvanor eller ovanor påverkar inte bara din ekonomi utan också miljön, den svenska livsmedelsproduktionen står för cirka 50 procent av den totala övergödningen och 20-25 procent av den totala klimatpåverkan i Sverige. Livsmedelsproduktionen är vattenkrävande och bidrar till spridning av gifter, bland annat bekämpningsmedel.

 

Tips och trix för att minska matsvinnet, för bättre ekonomi och renare miljö!

 

Planera väl

  • Skriv en inköpslista utifrån vad du redan har hemma.
  • Äta snart? Köp mat med kort datum! Ska du äta maten inom en snar framtid kan du göra en insats för miljön genom att köpa mat med kort tid kvar till bäst-före-dag, ofta till ett billigare pris.
  • Frys in mat som börjar bli gammal, om du inte ska äta den direkt.
  • Ha koll på din kyl, planera för att äta upp maten i tid eller frys in den.
  • När du lagar mat – tänk efter hur mycket du ska äta just då och om du vill ha rester till ett senare tillfälle och anpassa mängden utifrån det.
  • Gör storkok och frys in, gärna i portionsförpackningar.
  • Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal.
  • Omelett lätt som en plätt– det mesta passar i en omelett, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött och skrumpna grönsaker.
  • Frys in mat, märk maten med datum och innehåll innan du fryser in den.

 

Du kan bland annat frysa in:

  • Rivna ostkanter, använd till gratäng, paj eller pizza.
  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.
  • Frukt, använd till smoothie.
  • Grädde, mjölk, smörgåspålägg.
  • Matrester.

 

Förvara maten rätt

Förvara maten kallt så håller den längre. Temperaturen i kylskåpet bör vara 4-6 grader och i frysen bör det vara -18 grader.

 

Lukta och smaka

  • Bäst-före-dag handlar om ett livsmedels kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det går ofta att äta livsmedlet flera dagar efter det passerat bäst-före-dag om du förvarat det rätt, det gäller inte känsliga livsmedel som till exempel vakuumförpackad lax.
  • Sista förbrukningsdag betyder att livsmedlet kan vara olämpligt att äta när datumet passerat. Märkningen används på känsliga produkter som snabbt kan försämras, till exempel köttfärs, rå fågel och rå fisk.

 

Tips på hur du kan minska klimatpåverkan från maten

  • Gör varannan lunch och middag vegetarisk.
  • Släng inte mat.
  • Ät ekologiskt.
  • Ät efter säsong och ät grövre grönsaker. Undvik sallad, tomat och gurka på vintern och välj istället vitkål, morötter och palsternacka.

För dig som vill veta mer

Engelsktalande film om matsvinn (extern länk)

Information om hur du kan minska matsvinnet (extern länk)

10 smarta tips på hur du minskar matsvinnet (Texten är på engelska. Extern länk)

Naturvårdsverket (extern länk)

Livsmedelsverket (extern länk)

  Sidan uppdaterades: