Sommartips för matavfall

Tips på hur du på sommaren tar hand om ditt matavfall och sopor för att undvika att det blir flugor och dålig lukt i kärlet för matavfall.

Räk- och kräftskal

Räkskal och kräftskal luktar snabbt illa när det är varmt ute.

  • Skölj räkskal och kräftskal i iskallt vatten, låt det rinna av och vira sedan in det i tidningspapper eller oblekt hushållspapper innan du lägger det i papperspåsen.
  • Lägg skaldjursrester i frysen om det dröjer flera dagar till nästa sophämtning.
  • Ställ gärna det bruna kärlet i skuggan tills det ska hämtas.

Råa kötträtter och fiskrätter

För att minska risken för fluglarver kan du hälla det varma vattnet från till exempel potatiskoket eller pastakoket över råa köttrester eller fiskrester innan du lägger det i papperspåsen.

Ta hand om matavfallet

  • Rulla ihop papperspåsen ordentligt innan du lägger den i kärlet.
  • Byt papperspåse ofta, även om den inte är full.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Skala frukt, grönsaker och rotfrukter direkt i papperspåsen.
  • Om matavfallet är mycket blött, kan du lägga lite tidningspapper, oblekt hushållspapper eller rivna äggkartonger i papperspåsen.
  • Skölj räkskal och fiskrens, låt det rinna av och vira sedan in det i tidningspapper innan du lägger det i papperspåsen. Lägg skaldjursrester i frysen om det dröjer flera dagar till nästa sophämtning.
  • Diska påshållaren för hand eller i diskmaskin.

 

Ta hand om sopkärlet

  • Om du har möjlighet, ställ kärlet på en skuggig plats.
  • Rengör kärlet, gärna med lite ättika runt kanterna och på botten.
  • Strö lite vanligt trädgårdskalk runt kanterna och i botten av kärlet.

 Sommartips (nytt fönster)

  Sidan uppdaterades: