Minimeringsmästarna

Som en del i kampanjen Räkna till 10 tävlar nu hushåll i Kungälvs kommun mot varandra och mot hushåll från andra kommuner i Västra Götalandsregionen om att under ett år minska sitt avfall så mycket som möjligt. Målet är att ta hem titeln som Minimeringsmästare!

Deltagarna har antagit utmaningen att satsa lite extra på miljön genom att på olika sätt minimera sitt avfall under ett år.

För att minska sitt avfall kommer deltagarna att utmanas i bland annat att laga mat på rester, dela verktyg med grannar och att kemikaliebanta sitt hem. Under året kommer deltagarna att få information inom fem viktiga områden inom avfallsminimering; matsvinn, textil, konsumtion, delat ägande och kemikalier.

Förutom äran att koras till en Minimeringsmästare har de chansen att vinna hållbara priser.

Minimeringsmästarna 2017 börjar i mars, häng på du med och följ hur Kungälvs representanter tar sig an utmaningen.

Följ deltagarna i sina utmaningar:
Facebook: @Minimeringsmästarna
Bloggen på webbplatsen: www.minimeringsmastarna.se

 

Varför Minimeringsmästarna?

Visste du att vi i Kungälvs kommun varje år genererar 505 kilo avfall per person? Det är dubbelt så mycket som på 80-talet...

Visste du att produktionen av en bärbar dator genererar 1 200 kilo avfall och produktionen av en mobiltelefon genererar 86 kilo avfall? Det är alltså inte bara när vi gör oss av med prylar som avfall genereras, utan det är själva produktionen av prylen som är den stora boven... och det så kallade produktionsavfallet är inte ens medräknat i de tidigare nämnda 505 kilo avfall per person och år...

Med produktionsavfallet och de 505 kilo i åtanke är det lätt att förstå att det krävs förändringar i vårt konsumtionsmönster!

Syftet med Minimeringsmästarna är att tävlingsdeltagarna ska minska sitt avfall och inspirera människor i sin närhet och resten av invånarna i Kungälv och Västra Götalandsregionen till att göra detsamma.

Läs mer på Minimeringsmästarnas webbplats (extern länk)  och följ Minimeringsmästarna på Facebook!

Avfallshögen på bilden motsvarar den totala mängden hushållsavfall som uppkom 2008 i Göteborg (500 kilo per person).
Vikt: 230 400 ton
Volym: 1 680 000 kubikmeter
Höjd: 170 meter hög

  Sidan uppdaterades: