Mat i förskola och skola

Måltidsservice är en samlad verksamhet som erbjuder måltider till barn, elever, brukare och personal. Vårt mål är att maten skall vara god, vällagad, varierad, näringsberäknad och anpassad efter målgruppernas behov.

Specialkost i förskolan

Föräldrar till barn med behov av specialkost på grund av livsmedelsallergi eller överkänslighet, ska kontakta verksamhetsansvarig pedagogisk personal på förskolan. Detta gäller även vid önskemål om specialkost på grund av religiösa skäl.

Du anmäler specilakost genom att fylla en balnkett som lämnas till förskolans personal eller rektor som i sin tur meddelar köket. Anmälan ska vid förfrågan från rektor, kunna styrkas med intyg från läkare, dietist eller medicinskt ansvarig personal.

Specialkost i grundskola och gymnasium

Eleven eller föräldrarna till eleven med livsmedelsallergi eller överkänslighet ska kontakta skolhälsovården för anmälan om specialkost. Du anmäler önska om specialkost genom att fylla i en blankett med förälders/vårdnadshavares underskrift, som lämnas till skolhälsovården som i sin tur meddelar köket.

Anmälan ska vid förfrågan från skolhälsovården/rektor, kunna styrkas med intyg från läkare, dietist eller medicinskt ansvarig personal. Gäller en anmälan specialkost på grund av religiösa skäl, ska anmälan lämnas direkt till skolans rektor, som i sin tur meddelar köket.

Om ditt barn är ny på skolan och börjar under sommaren tar du kontakt med måltidsansvarig på enheten. Specialkostblankett ska fyllas i, skolsköterskan tar sedan kontakt med föräldrarna när hon är åter i tjänst efter semester.

Anmäl alltid frånvaro så snart som möjligt till skolans kök. Tänk även på att anmälan om specialkost ska förnyas vid höstterminens start eller vid förändring av allergin/ överkänsligheten. Om anmälan uteblir tolkas detta som att eleven äter normalkost igen.


Mer information om mat i skolan

Mat i förskolan

Förskolan serverar dagligen frukost, lunch och mellanmål. Måltiderna innehåller 65-70 % av det dagliga energi- och näringsbehovet. Frukost, mellanmål och lunchens tillbehör bereds i förskolans kök. Lunchens huvudkomponent såsom kött, fisk och sås skickas från tillagningsköket. På de flesta förskolor serveras samtliga måltider på respektive avdelning av förskolepersonalen. Färsk frukt serveras dagligen till frukost, fruktstund eller mellanmål, beroende på hur verksamheten ser ut.

Frukost

Frukosten skall innehålla ca 20-25 % av dagens energi- och näringsbehov. Måltidsservice strävan är att tillhandahålla måltider med så lågt sockerinnehåll som möjligt. Frukosten varieras från dag till dag och de olika frukostalternativen ser ut som följande:
• Gröt med mjölk, bär, äppelmos eller sylt
• Fil eller naturell yoghurt med smaksättare som bär eller fruktbitar
• Flingor och müsli
• Mjukt och hårt bröd varieras
• Smörgåsgrönsaker och två sorters pålägg serveras, varav ett pålägg är ost. Det andra pålägget kan vara till exempel leverpastej, rökt korv, kalvkorv, skinka, mjukost eller kaviar.
• Kokt ägg serveras en gång i veckan
• Ibland serveras hemgjord chokladdryck till frukosten, dock max en gång i veckan. Då måltidspersonalen gör chokladdrycken själva, är sockerinnehållet mycket lägre än i de färdigblandade alternativen.
Mjölk, fil, yoghurt, flingor, müsli, samt smörgås med pålägg och grönsaker erbjuds varje dag. Gröt serveras cirka 3 gånger i veckan.

Lunch

Lunchen som serveras i förskolan skall innehålla 25-30 % av det dagliga energi- och näringsbehovet. Måltidsservice strävar efter att erbjuda en lunchmatsedel där så många maträtter som möjligt är lagade från grunden på säsongsanpassade råvaror. Matsedeln följer rekommendationer på variation och innehåller rätter baserade på fisk, köttfärs, helt kött, fågel, korv, blodpudding, soppa, blandrätter såsom gratänger eller lasagne och vegetariska alternativ.
I lunchen ingår alltid:
• Varmrätt med sås och potatis, ris, pasta eller gryn
• Grönsaker, råa och/eller tillagade
• Övriga tillbehör till exempel lingonsylt, rödbetor
• Hårt bröd, matfett
• Till soppa serveras mjukt och hårt bröd med matfett och pålägg
• Mjölk/vatten

Mellanmål

Mellanmålen varieras och rymmer ca 10-15 % av dagens energi- och näringsbehov. Måltidsservice strävan är att tillhandahålla måltider med så lågt sockerinnehåll som möjligt och mellanmålet innehåller en variation av nedanstående:
• Mjölk, fil eller naturell yoghurt med smaksättare som bär eller fruktbitar.
• Flingor och müsli
• Mjukt och hårt bröd varieras
• Två sorters pålägg serveras alltid, varav ett är ost. Det andra pålägget kan vara till exempel leverpastej, rökt korv, kalvkorv, skinka, mjukost eller kaviar.
• Grönsaker och frukt serveras i bitar, skivor eller klyftor.
Förstärkt mellanmål
De dagar då det är soppa på lunchmenyn, serveras inom förskolan ett ”förstärkt” mellanmål. Detta innebär att mellanmålet är av lite mer matig karaktär. Det serveras alltid i tillägg till detta, mjölk, och/eller mjukt bröd, matfett och grönsak. Exempel på ”förstärkt” mellanmål kan vara:
• Korv med bröd
• Färsbiff med bröd
• Risgrynspudding
• Mannagrynspudding
• Pannkakor

Mat i skolan

Elever i skola och gymnasium erbjuds varje dag skollunch, som serveras i skolornas restauranger. I vissa skolor serveras lunchen i klassrum beroende på skolans förutsättningar.

Skollunch

Skollunchen ska innehålla cirka 25-30 % av det dagliga energi- och näringsbehovet. På låg- och mellanstadiet serveras dagligen en lunchrätt enligt matsedel. På högstadiet och gymnasiet erbjuds alla elever utöver den ordinarie maträtten även ett vegetariskt alternativ. Måltidsservice strävar efter att erbjuda en lunchmatsedel där så många maträtter som möjligt är lagade från grunden på säsongsanpassade råvaror. Matsedeln följer rekommendationer på variation och innehåller rätter baserade på fisk, köttfärs, helt kött, fågel, korv, blodpudding, soppa, blandrätter såsom gratänger eller lasagne och vegetariska alternativ.
I lunchen ingår:
• Varmrätt med sås och potatis, ris, pasta eller gryn
• Salladsbuffé
• Övriga tillbehör till exempel kokta grönsaker, lingonsylt, rödbetor med mera
• Hårt bröd, matfett
• Till soppa serveras mjukt och hårt bröd med matfett och pålägg
• Mjölk/vatten

Mat i skolbarnomsorgen

Barn som har skolbarnomsorg erbjuds frukost och mellanmål. Under lov och studiedagar serveras även lunch och följer då oftast förskolans matsedel. Färsk frukt serveras dagligen till frukost eller mellanmål.

Frukost

Frukosten ska innehålla cirka 20-25 % av dagens energi- och näringsbehov. Måltidsservice strävan är att tillhandahålla måltider med så lågt sockerinnehåll som möjligt. Frukosten varieras från dag till dag och de olika frukostalternativen ser ut som följande:
• Gröt med mjölk, bär, äppelmos eller sylt
• Fil eller naturell yoghurt med smaksättare som bär eller fruktbitar
• Flingor och müsli
• Mjukt och hårt bröd varieras
• Smörgåsgrönsaker och två sorters pålägg serveras alltid, varav ett pålägg är ost. Det andra pålägget kan vara till exempel leverpastej, rökt korv, kalvkorv, skinka, mjukost eller kaviar
• Kokt ägg serveras en gång i veckan
• Ibland serveras hemgjord chokladdryck till frukosten, dock max en gång i veckan. Då måltidspersonalen gör chokladdrycken själva, är sockerinnehållet mycket lägre än i de färdigblandade alternativen.
Mjölk, fil, yoghurt, flingor, müsli samt smörgås med pålägg och grönsaker erbjuds varje dag. Gröt serveras cirka 3 gånger i veckan.

Mellanmål

Mellanmålen varieras och rymmer cirka 10-15 % av dagens energi- och näringsbehov. Måltidsservice strävan är att tillhandahålla måltider med så lågt sockerinnehåll som möjligt och mellanmålet innehåller en variation av nedanstående:
• Mjölk, fil eller naturell yoghurt med smaksättare som bär eller fruktbitar
• Flingor och müsli
• Mjukt och hårt bröd varieras
• Två sorters pålägg serveras, varav ett är ost. Det andra pålägget kan vara till exempel leverpastej, rökt korv, kalvkorv, skinka, mjukost eller kaviar
• Grönsaker och frukt serveras i bitar, skivor eller klyftor

Förstärkt mellanmål

De dagar då det är soppa på lunchmenyn, serveras inom förskolan ett ”förstärkt” mellanmål. Detta innebär att mellanmålet är av lite mer matig karaktär. Det serveras alltid i tillägg till detta, mjölk, och/eller mjukt bröd, matfett och grönsak. Exempel på ”förstärkt” mellanmål kan vara:
• Korv med bröd
• Färsbiff med bröd
• Risgrynspudding
• Mannagrynspudding
• Pannkakor

Om Måltidsservice

Måltidsservice organisation

Organisationen har en samlad ledningsgrupp med en verksamhetschef, enhetschefer och administratör. Verksamhetschefen ansvarar för helheten och enhetscheferna för arbetet i 60 kök med varierade storlekar som utförs av 130 produktionsledare, kockar, och köksbiträden. Köken är indelade i fyra geografiska områden, Kungälv centralt, Ytterbyområdet, Kungälv väster och Kungälvs ytterområden.
Varje område har tillagningskök som tillagar och skickar ut måltider till mottagningskök.
Tillagningskök finns i Torps förskola, Thorildskolan, Ytterbyskolan, Kärna skola, Ytterbyhemmets äldreboende, Ekhaga äldreboende, Solhaga äldreboende och Sörgårdens äldreboende

Produktionssystem

Måltidsservice producerar totalt cirka 8000 lunchportioner dagligen varav 1000 är specialkost. Dessutom tillagas frukost, mellanmål och kvällsmat. Thorildskolan som är det största tillagningsköket har två produktionssystem, ett för varm mat och ett för kyld mat. De övriga tillagningsköken producerar varm mat. Lunchens huvudkomponenter såsom kött, fisk och sås, tillagas i produktionsköken och skickas ut till närliggande mottagningskök. Beredning av frukost, mellanmål och tillbehör såsom potatis, ris, pasta och grönsaker sker i mottagningsköken. Det är mottagningsköken som lägger upp och serverar maten på ett aptitligt och trevligt sätt.
Måltiderna är i möjligaste mån tillagade från grunden med en strävan mot att använda oss av säsongsanpassade färska råvaror. All mjölk som serveras är ekologisk och kaffet som serveras är ekologiskt och rättvisemärkt. Måltidsservice strävar hela tiden efter att öka andelen ekologiska livsmedel och 2012 var den ekologiska andelen inköpta livsmedel 18 %.

Menyplanering

Måltidsservice har två arbetsgrupper som arbetar med menyplanering, måltidsvariation, receptutveckling, inköpsplanering och uppföljning. I den ena arbetsgruppen finns representanter från kök i förskolan och skolan och den andra från äldreomsorgens kök. Menyerna är energi- och näringsberäknade och är i största mån anpassad till åldersgrupp, årstid, helg- och högtid och säsong. Menyplaneringen är ett pågående arbete som följs upp och utvärderas för att möta matgästernas behov. Styrdokument vid menyplaneringen är Kungälvs kommuns kostpolicy samt gällande nationella mål för området:
• ”Bra mat i förskolan”, SLV 2007 (extern länk)
• ”Bra mat i skolan”, SLV 2013 (extern länk)
• Kungälv kommuns kostpolicy (pdf-fil, 63 kB)
Om du har några frågor vänder du dig till Måltidsservice via Kungälvs kommun kundcenter: 0303-23 80 00

  Sidan uppdaterades: