Julborden får färre anmärkningar

– Det har gått mycket bra. I år har vi inspekterat 7-8 julbord med sittning. Alltså inte catering. Det har varit färre anmärkningar än vid de ”vanliga” besöken hos samma krögare, säger Kristina Franzén, kommunens miljöchef. Det verkar som alla förstår allvaret. Inget får ju hända vid julbordet.

Men är det nödvändigt att störa krögarna med oanmälda besök när de har som mest att göra under julborden eller Match cupen i Marstrand?

Livsmedelsinspektör– Det ingår i uppdraget att se hur hanteringen går till när det är som mest stressande. Att de följer sina rutiner och använder rätt redskap. Dessutom menar Livsmedelsverket att vi inte skall föranmäla våra besök.

Hur går ett besök till?

– Vi förutsätter inte att någon avdelas för att prata med oss, tvärt om, säger livsmedelsinspektör Lina Lindahl. Helst står vi i bakgrunden och iaktar. Samtalet med krögaren kan vi ha på telefon vi ett lugnare tillfälle.

Om det blir anmärkningar, hur följs de upp?

– De följs upp tills de åtgärdats. Alla som varit matförgiftad eller magsjuk förstår säkert varför vi gör detta. Folk vill inte och skall inte bli sjuka. Det är heller inte vad seriösa krögare önskar. Kan vi dessutom komma tillrätta med de oseriösa blir det konkurrens på lika villkor.

– Krögare och restaurangbesökare. Hör gärna av er till oss livsmedelsinspektörer om ni undrar över något eller hör något som verkar konstigt. Vi försöker svara på allt, säger Kristina.

  Sidan uppdaterades: