Kongahälla- En ny stadsdel växer fram

Huskropparna växte sig allt högre, markarbeten både avslutades och startades och lägenheter såldes i snabb takt. 2016 var året då det mesta hände samtidigt på Kongahälla. Ännu en lång tid framöver kommer byggandet pågå samtidigt som de första boende ska flytta in.

Det är ingen överdrift att säga att Kungälvs siluett håller på att ändras i takt med att Kongahälla tar form.  Bostadskvarter och butiker växer fram på det som under många år var en ödetomt, staden förtätas och stadskärnan blir större. Under 2016 avslutade Kungälvs kommuns entreprenörer mycket av arbetena med bland annat VA, fjärrvärme, sopsugsledningar och gator. Samtidigt som projektets övriga byggherrar startade upp sina projekt.  Och i och med allt fler byggkranar, lastbilar, byggbodar och förstås byggnadsarbetare och byggledare ställdes allt högre krav på logistik och samordning.

– Det har varit hektiskt när många aktörer varit inne samtidigt, fem byggherrar med entreprenörer plus våra tre egna ger mycket samordning med byggherrar och övriga intressenter, säger Agne Mårtensson, projektledare på Kungälvs kommun.
– Och det har trots allt fungerat bra.

Pratar man bostäder så har Kungälvsbostäder och Förbo kommit allra längst, deras kvarter med hyreslägenheter, gruppboende och en förskola är i princip klara utvändigt och de första hyresgästerna flyttar in i höst. Även Balder och Riksbyggen kom i gång på allvar under hösten 2016 efter att ha haft varsitt symboliskt första spadtag. Karin Ekström som jobbar med försäljning på Riksbyggen berättar att de sålde sina sista lägenheter på Kongahälla samma dag som det första spadtaget togs i oktober.
– Fantastiskt kul att det äntligen händer, kul att se hur det växer fram det som vi tillsammans med kommunen och andra byggherrar har jobbat för sedan 2009, säger hon.

Under 2016 satte också Adapta Fastigheter skoporna i jorden när man drog igång med markarbeten för att förbereda för det köpcentrum där närmare 100 butiker och andra verksamheter sedan ska flytta in.
– Starten med schaktning och grävning för vårt projekt är en så fysiskt tydlig markering om starten på vår resa mot en komplett regional handelsplats med mål att vara klart våren 2019, säger Charles Larsson, marknadschef på Adapta.
– För oss ska det bli spännande att se byggnaden resa sig och hur det växer samman med övriga delar av Kungälvs växande stadskärna.

Och samtidigt som vissa projekt ligger i startgroparna och rullar vidare in i ett intensivt 2017 så går andra alltså i mål. 

– 2017 färdigställs vårt hus och hyresgästerna flyttar in i september vilket innebär att för Kungälvsbostäder så går Kongahälla över från att vara ett projekt till att bli en del av den vardagliga förvaltningen, säger Linda Winstedt på Kungälvsbostäder

 

 

 

  Sidan uppdaterades: