Kommunalt VA i privat regi

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Kommunen ger nu möjlighet för privatpersoner att bygga ut sitt kommunala vatten och avlopp (VA) i egen regi och på så sätt skynda på processen. Möjligheten till det här gäller fastigheter som ligger i de områden där kommunen sedan tidigare har planer på att bygga ut kommunalt VA men där väntan kommer att bli lång.

– Både privatpersoner och företag har efterfrågat den här möjligheten. Nu vill vi försöka minska väntetiderna genom att öppna upp för det här, säger Anders Holm teknisk chef på Kungälvs kommun.

Beslutet att tillåta den här typen av utbyggnad togs i fullmäktige den 8 september och sedan dess arbetar kommunen med att ta fram riktlinjer för hur ansökan- och tillståndsprocessen ska gå till.

Höga krav

kommunen kommer ställa lika höga krav på privatpersoner som när entreprenörer bygger direkt för kommunen. Anledningen är att kommunen ska ta över driften av alla ledningar när de är klara och man behöver därför vara säker på att ledningarna håller den standard som krävs.

– Vi tror inte att det här i första hand ska ses som ett billigare sätt att dra in kommunalt vatten och avlopp till sin fastighet, men att det däremot kan gå fortare än när kommunen bygger ut i den takt som vi mäktar med avslutar Anders Holm, teknisk chef på Kungälvs kommun.

Läs mer om kommunens pågående VA-utbyggnad här.