Barn och unga bjuds in att forma nya Mimers

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Sociala medier och ny teknik har gjort att valfrihet och delaktighet blivit mycket viktigare och nu ska kulturhuset byggas om för att möta de nya förutsättningarna.

– Det här är otroligt spännande. Mimers kulturhus var en jättestor satsning för Kungälv när det byggdes och vi vill att det ska fortsätta vara en central plats för kreativitet och upplevelser. Men på tio år har omvärlden förändrats enormt och då måste också vi följa med utvecklingen, säger Robert Hallman, sektorchef för Kultur och samhällsservice i Kungälvs kommun.

Många har genom åren lämnat synpunkter på hur huset används idag och Robert Hallman menar att man nu tagit med de kunskaperna i planeringen av bygget. Utvecklingen är ett samarbete mellan fastighetsägaren Bertil Börjesson, Wingårdhs arkitekter och Kungälvs kommun och innebär att hela entrédelen förändras. Kaféet som nu har en lite undanskymd plats vid teatern, lyfts fram till glasväggen och får både balkong med sittplatser och en uteservering. Ombyggnationen påverkar hela huset, som har stängt vecka 27-32. Men även efter det kommer det vara en pågående process innan bygget är klart framåt årsskiftet 2015-2016.

Den viktigaste faktorn i husets utveckling blir delaktighet. Tanken med det nya kulturhuset är att besökarnas kreativitet ska stå i fokus. Under hösten släpps medborgarna in för att tillsammans delta i formandet av verksamheternas utbud i huset.

– Vi vill bjuda in, framför allt barn och unga, att vara med och bestämma hur huset ska användas och hur resurserna ska fördelas. Om någon till exempel vill göra film så ska vi finnas där för att hjälpa till med det, säger Robert Hallman.

  Sidan skapades: