Bevattningsförbudet hävs

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Kungälvs kommun vill rikta ett stort tack till alla som avstått från att vattna sina gräsmattor trädgårdar med kommunalt vatten under förbudet. Tack även till er som hjälpt till att sprida informationen om det här.

– Nivåerna i våra vattenreservoarer är stabila och efter det regn som fallit bedömmer vi att risken för att bevattningen ökar igen är låg, säger Anders Holm kommunens tekniske chef.

Från den 2 juni fram till den 17 juni har kommunen alltså haft ett generellt bevattningsförbud. Det är en ovanlig åtgärd och dessutom väldigt tidigt på sommaren. Orsaken var det extremt torra vädret under hela maj och början av juni. Samtidigt som restriktionerna hävs vill vi påminna alla om att dricksvatten är en gemensam, ändlig resurs. Dessutom kan man hålla nere sina VA-kostnader genom att spara på vattnet.

Kungälvs vattenförsörjningssystem, både när det gäller produktion och distribution, håller på att förstärkas, säger Anders Holm.
Det är av denna anledning kommunen bygger ett helt nytt Kungälvs vattenverk utmed Göta älv och förstärker ledningsnätet.

Tio tips! Så sparar du på vattnet:

• Duscha i max fyra minuter. Stäng till exempel av vattnet då du tvålar in dig.
  • Duscha istället för bada.
  • Installera snålspolande kranar och duschmunstycken.
  • Har du äldre toalettstol, lägg en tegelsten i toalettens vattenbehållare så går det åt mindre vatten för varje spolning.
  • Samla regnvatten för bevattning trädgården.
  • Diska inte under rinnande vatten, använd balja.
  • Laga onödiga läckor, droppande kranar är onödigt.
  • Ha en kanna med vatten i kylskåpet istället för att ta ur kranen och vänta på att vattnet ska bli kallt.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna.
  • Fyll diskmaskinen, diska inte halvfullt.
  • Tvätta bara när tvättmaskinen är full.