Bilpool och sopsug snart verklighet på Kongahälla

Ända sedan stadsdelen Kongahälla började planeras har miljöfrågorna haft hög status. Ett gemensamt miljöprogram har tagits fram av kommun och byggherrar och två konkreta resultat av det är Kungälvs första bilpool och den sopsug som just nu byggs.

Bilpoolen blir Kungälvs kommuns första och kommer från start att bestå av tre bilar men kan utökas om intresset ökar
– Det finns goda förutsättningar för en bilpool i Kongahälla. Undersökningar visar att man ofta är benägen att ändra sina resvanor i och med en flytt. Finns det då en bilpool från start i kombination med bra kollektivtrafik så är det väldigt bra, säger Karolin Lind som är miljöstrateg i kommunen.
Närheten till nya resecentrum som gör det lätt att komplettera kollektivtrafikresor med att ha tillgång till bil ibland är en kombination som kan locka tror hon. Liksom det faktum att byggherrarna på Kongahälla tagit på sig att betala ett års medlemskap i bilpoolen för de som flyttar in på det nya området. Men man behöver inte bo på Kongahälla för att bli medlem i bilpoolen, vem som helst som köper medlemskap hos Sunfleet som driver poolen kan använda den.
– Och i framtiden är det inte omöjligt med poolbilar på fler ställen i Kungälv, säger Karolin.
Det beror helt enkelt på om det finns intresse.

Första sopsugen

Helt nytt för Kungälv är också den sopsug som just nu tar form på Kongahälla. Dan Gorga som är miljöingenjör berättar att varje fastighetsägare kommer att ha två olika sopinkast i eller utanför sin fastighet, ett för matavfall och ett för restavfall. Där lagras påsarna tillfälligt för att sedan tömmas till terminalbyggnaden via ett rörsystem under mark. Den största vinsten är att man därmed minskar de tunga transporterna inne på området
– Dessutom förbättras också arbetsmiljön och det blir mer hygieniskt, säger Dan Gorga
För att sopsugen ska fungera är det viktigt att de boende inte slänger förpackningar och tidningar i inkasten.
– Både för miljön och för plånbokens skull. Avfallet från varje inkast vägs och fastighetsägaren får betala vikt för avfallet som övriga i kommunen. Kostnaden läggs sedan över på hyran, ju mer avfall ju mer att betala i hyra, säger Dan Gorga