Dom ger klartecken för bygge på Kongahälla

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Fortfarande återstår detaljplanen för östra och bearbetning av södra, som mark- och miljööverdomstolen inte godkände. Kommunen sätter nu igång med dessa för antagande förhoppningsvis redan nästa år.

-Äntligen! Det är förstås väldigt viktigt för jobbens skull och för utvecklingen av handeln i Kungälv, säger Anders Holmensköld (M), kommunstyrelsens ordförande.

-Detta är bra för jobben, bostadsköerna och Kungälvs självförtroende. Det har varit för många år med stopp och fel. Det känns befriande, nu kan projektering och bygglovsprocesser starta så att vi om några år kommer få se hus och handel istället för vildvuxen skog mitt i staden, säger Miguel Odhner (S), oppositionsråd.

På området Kongahälla som ligger centralt i Kungälv planeras omkring 900 bostäder, butiker och kontorslokaler. Den helt nya stadsdelen ska få en tydlig miljöprofil och ska vara ett modernt och bekvämt boende med gångavstånd till både nöjen, natur och kommunikationsmöjligheter. Dagens dom ger grönt ljus för att börja bygga omkring 700 av bostäderna samt handelsanläggning.

-Det som är fantastiskt med Kongahälla med sina promenadstråk och grönområden blir ett område inte bara för de som ska bo där, utan för hela Kungälv. Och jag är självklart glad över beskedet att vi kan börja bygga nu när så många jobbat med så stort engagemang för det här under lång tid, säger Henrik Haglund, mark- och exploateringschef i Kungälvs kommun.

Kommunchef Magnus Gyllestad ser dagens dom som att en viktig pusselbit i utvecklingen av Kungälvs kommun nu faller på plats:
-Nu är det viktigt att vi blickar framåt och att vi fortsätter driva det här projektet tillsammans med våra partners, säger han.Henrik H, Anders H, Miguel O och Magnus G

Planeringen för området startade redan för omkring 10 år sedan men har tagit längre tid än väntat på grund av en rättsprocess där detaljplanerna för Kongahälla har överklagats. I och med dagens dom sätter dock mark- och miljööverdomstolen punkt och ger grönt ljus för fortsatt exploatering och byggnation. De byggherrar som ska vara med och utveckla området är KF fastigheter, Kungälvsbostäder, Riksbyggen och Förbo.

– Efter sommaren kommer arbetet med infrastruktur troligen att kunna starta, säger Monica Wincentson, projektledare. Och sen kan handel och bostäder på Kongahälla börja byggas parallellt.

Karin Dahl
Informatör, Kongahällaprojektet