Färjeavgifterna i Marstrand sänks på prov

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Västtrafik höjde i juni 2015 avgifterna på Marstrandsfärjan. Höjningen ledde till starka reaktioner bland besökare, företagare och Marstrandsbor. Kungälvs kommun och Västtrafik har nu kommit överens om att testa lägre avgifter på Marstrandsfärjan.

– Marstrand lever och en färja skall inte få dela en stad, prissänkning gör det rimligt för barn, besökare, handlare, företagare, föreningar att verka, leva och bo i Marstrand, säger Miguel Odhner (S), kommunalråd i Kungälv, och som hoppas att sänkningen förlängs.

Överenskommelsen som gäller fram till byte av tidtabell i juni, innebär att priset sänks från 41 kr till 28 kronor för lös biljett. För kontoladdning sänkt priset från 32 kronor till 28 kronor. Ungdomar betalar 21 kronor.

– Marstrand är ett av våra viktigaste skyltfönster för att sälja hela södra Bohuslän och turismen ökar kraftigt, men det är bara 20 dagar under sommaren som allt är fullt. Då kommer besökarna långväga ifrån. Att prissänkningen sker under lågsäsong gör det lättare för närboende som är mer priskänsliga att fler gånger besöka Marstrandsön. Vi behöver ett Marstrand med öppna verksamheter året om, säger Ann Haraldsson, Södra Bohuslän Turism.

Knut Bergsten från Marstrandsföretagare och Co håller med.

– Vi har märkt att butikerna stänger allt tidigare när antalet kunder minskar på hösten. Vi försöker därför ständigt utveckla nya ”korta” säsonger och teman. Framgångarna med Sekelskiftesdagarna och båtmässan i slutet av augusti som följs av hummertema i september-oktober visar att det är rätt väg. Men då får inte färjeavgiften stoppa skolklasser och Kungälvsbor att komma hit.

Även från Västtrafik är man positiv.

– Det är glädjande att vi tillsammans med Kungälvs kommun har arbetat fram ett pilotprojekt för Marstrandsfärjan säger Lars Holmin, moderat ordförande i Västtrafik. Det är viktigt för oss att se till helheten och ta ansvar för vår del av utvecklingen av Koön och Marstrandsön.