Kungälv följer båda incidenterna i Göta Älv

Kungälvs kommun följer arbetet med att bärga de två fartyg som under den senaste tiden gått på grund i Göta älv mellan Lilla Edet och Trollhättan.

-Göta älv är en vattentäkt för Kungälv och därför följer vi arbetet i Lilla Edet noga och har kontinuerlig kontakt med alla berörda myndigheter, säger Anders Holm teknikchef på Kungälvs kommun.

Kungälvs kommun har genomfört en rad åtgärder för att säkra vårt vattenintag strax norr om Kungälv. Bränsletanken har tömts och nu förbereds fartyget för att transporteras bort från platsen.

Bakgrund:

Det var alltså natten till fredagen den 24 februari som fartyget Sternö grundstötte efter problem med styrningen. Osannolikt nog gick ytterligare ett fartyg, Skagen på grund den 9 mars. Den här gången mer norröver närmare Trollhättan.

Uppdatering:

2017-03-17
Fartyget Skagen som gick på grund den 9 mars söder om Trollhättan drogs under onsdagen loss från grundet och har körts till Trollhättan för ytterligare undersökningar. När det gäller fartyget Sternö som gick på grund i Lilla Edet så fortsätter bärgningsarbetetet enligt plan.

2017-03-09
Under morgonen den 9 mars gick ytterligare ett fartyg på grund i Göta Älv mellan Trollhättan och Lilla Edet. Fartyget heter Skagen.
- Det finns just nu inga rapporter om läckage men vi följer givetvis utvecklingen noga, avslutar Anders Holm Teknisk chef i Kungälv.

Följ utveckligen på Sjöfartsverkets hemsida. (extern länk)