Första spadtaget på Kongahälla

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Många hade samlats på Kongahällatomten för att vara med om det symboliska ”första spadtaget”. Representanter för Kongahällas byggherrar, projektledare, politiker, arkitekter och tidigare medarbetare.

Under en klarblå septemberhimmel tog de del av musik av elever från Ytterbyskolan, tal och det historiska spadtaget.
– Detta är den mest beredda och demokratiska frågan i Kungälvs historia, sa kommunalråd Anders Holmensköld (M) som också passade på att tacka inblandade aktörer för att de hållit ihop och vidare med Kongahällaprojektet genom åren.Anders Holmensköld håller tal

Projektledarna Monica Wincentson och Evelina Sandberg tackade också dem som var på plats och kallade dagen för en viktig milstolpe. Och de berättade om att arbetet på platsen snart är igång på allvar, med kulvert och en skyddsvall i första skedet.
– Vår vision är att ta tillvara på det unika som det här området har att erbjuda; ett centralt läge i Kungälv med närhet både till service, handel och kommunikation, sa Monica Wicentson.

900 bostäder, handel, mindre butiker, gågator och grönytor ska det bli, och bygget sker i etapper. I dag fick planteringen av en körsbärskornell alltså symbolisera att en ny stadsdel snart är verklighet. Trädet är av en sort som valts ut för att passa förhållandena på Kongahälla och det kommer att tas om hand när bygget dras igång, för att sedan planteras ut i parken igen.

Karin Dahl
informatör