Frågor och svar kring revisionsrapporten om volontärsresor

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Frågor och svar kring revisionsrapporten om volontärsresor

Den revisionsrapport om feriejobb och volontärsresor som nyligen presenterades har fått stor uppmärksamhet i media. Det har dykt upp frågor bland annat på sociala medier som bland annat handlar om handkassan och inköpta hygienprodukter.

Så här säger kommunchefen Magnus Gyllestad revisionsrapporten.

Varför ville du ha en revisionsrapport?

Vi har ju några saker i kommunen som är lite i framkant och som vi håller på att sätta formerna för. Vi anpassar oss lite grann. I det så är det inte alltid så enkelt att regler och rutiner hänger med. Jag har fått lite signaler och var själv lite fundersam på hur vi ligger till här och då tänker jag att det är lika bra att få en bra bild av det. Och då valde jag ett verktyg som jag tycker är väldigt bra, även om vi inte gjort det - precis på det här sättet förut. Men man gör en form av internkontroll.
En normalstor handkassa är som högst kring 2000 kronor. Den här var betydligt större. Varför det?
Som det står i reglerna hos oss så ska det inte vara mer än 2000 kronor, om det inte finns särskilda skäl. De särskilda skälen här är att vi åker till ett ställe där vi kollade upp: det gick inte att fakturera - - boendet. Vi kunde inte förbeställa och fakturera mat och transporter. Därför behövde de ha med sig de här kontanterna ner.

Varför har kommunen köpt in munskölj och solkräm till exempel?

Det är ju för att vi ska vara beredda på att när man ta med sig ett antal ungdomar på det här sättet så har inte alla med sig det här hemifrån. Är man väldigt van att resa så packar man sådana här saker och har möjlighet att föräldrarna betalar och köper så har man med sig det. Men vi har ju lärt oss att alla har det inte. Och när vi kommer på plats så är det vår beredskap att ha huvudvärkstabletter eller plåster eller vad det nu är. Så de här ungefär dryga 400 kronorna i den här lådan med de här grejerna, är det vi haft det till.

Varför tror du att det blivit så stort? Att det är så många som tycker saker om det här?

Det är en jättebra fråga. Jag ser ju ändå någonting positivt i att vi har fokus på vissa saker vi gör. Min tolkning är att vi har några saker i Kungälv som jag tycker vi ska vara väldigt stolta över. Vi ligger i framkant. Hanteringen av det vi nu kallar feriejobb, det som förr hette sommarjobb. Volontärsresor. Toleransprojektet. Vi ligger i framkant. När man gör det så är det alltid personer som tycker väldigt mycket saker om det. Och det ska vi ha. Vissa tycker att det är väldigt bra. Vissa tycker inte alls om det. Men vi får alltid synpunkter. På så sätt är jag inte förvånad att detta får väldigt mycket fokus.

Vad händer nu framåt?

Det som händer nu är att jag från kommunstyrelsen har fått ett uppdrag att ta fram ett förslag på svar på de här frågorna som revisionen har ställt. Det kommer jag återrapportera till nästkommande kommunstyrelse. Då kommer kommunstyrelsen titta på dem och värdera om de kan ta de svaren till sina egna. Och sedan rapporteras det till revisionen.