All personal i förskolan får utbildning om gifter

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

foto på Peter Schmidinger, förskolechef
Peter Schmidinger

– Det handlar om att identifiera gifter i mat, utklädningskläder, material, plast, madrasser, med mera, med mera, säger förskolechef Peter Schmidinger.
Utbildningen grundar sig på en rapport från Naturskyddsföreningen om att minska pvc, flamskydd och mjukgörare i plast, tillsammans med andra kända gifter som är eller som man misstänker kan vara bland annat hormonstörande och reproduktionspåverkande.
– Många kommuner har gjort stora satsningar. Vi börjar med att utbilda personalen först, säger Peter.
Det gäller inte bara förskolans verksamhet. Det finns många intressenter i Kungälvs förskolor. måltidsservice – mat, lokalvården – städa rätt, upphandling – köpa rätt, fastigheter – byggmaterial.
– Vi önskar ett politiskt direktiv som är övergripande eftersom verksamhetsdelarna har kommit olika långt, säger Peter. Bygg och städ har kommit längst. I dagsläget finns ett jätteintresse, men det är önskvärt med samordning.
I avvaktan på detta har kommunens förskolechefer för sin del beslutat att satsa på detta.
– Bort med elektroniskt skrot. Gamla mobiltelefoner är inga leksaker. Rensa bland utklädningskläder och bland våra plastleksaker, Vissa plaster är bättre än andra. Tvätta nya textiler innan det kommer in i verksamheten. Vi måste bli bättre på att handla ”rätt” saker, med mera, med mera. Det finns idag minst 140 000 olika kemikalier och det ökar för var dag.

Noel Cornér