Ikano Bostad bygger 500 lägenheter i Kungälv

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

– Det är oerhört roligt att när Ikano vill komma in i Västsverige väljer man Kungälv som första plats, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S).
Ambitionen är att bygga cirka 100 nya bostäder om året i områdena Kungälv och Ytterby. Hälften av bostäderna kommer att vara hyresrätter med Ikano Bostad som långsiktig och aktiv förvaltare, och hälften kommer att vara bostadsrätter.
– För oss är det också en jättegrej att vi öppnar upp i Västsverige. Det är första steget i en etablering på Göteborgsmarknaden, säger Robert Jaaniste, Ikano Bostads vd. Och vi ser fram emot att i ett nära samarbete med Kungälvs kommun göra gemensamma satsningar för att minska utanförskap. Vi har saker vi kan bidra med inom integration, men också lära oss mer.
En avgörande orsak till att Kungälv valde Ikano Bostad som samarbetspartner är företagets tydliga fokus på social hållbarhet.
– Det handlar inte bara om att bygga fastigheter utan livet mellan husen, säger Morgan Persson (UP), samhällsbyggnadsutskottets ordförande.
Ove Wiktorsson (C) menar att det blir starten på en förnyelse av hela Komarken.
– Varför inte kalla projektet eKomarken.
När det gäller själva lägenheterna säger Ikanos affärschef i Göteborg Kristina Schoug att Ikano bygger yteffektiva bostäder på 1-4 rum, för den moderna familjen med kök från Ikea.
– Byggstart av de 80-90 planerade lägenheterna i Komarken blir 2017. Var de andra 400 lägenheterna skall byggas får vi återkomma till. De kostar naturligtvis mycket pengar som all nyproduktion, säger Kristina, men lägenheterna är inte dyra.
– Vi bygger kvadratsmarta bostadsrätter och trivsamma hyresrätter – gärna nära varandra säger Robert Jaaniste, Ikano Bostads vd. Det här är första steget i en etablering på Göteborgsmarknaden, och vi ser fram emot att tillsammans med Kungälv kommun utveckla området.
Ikano Bostad förvaltar för närvarande 6000 lägenheter och har 1100 under produktion. Ägare är Ingvar Kamprads tre söner.
– De är långsiktiga ägare med ett socialt ansvarstagande, säger Miguel. En stabil spelare som kommer att vara kvar länge i Kungälv.
– Med detta arbetssätt jobbar vi tillsammans och bryter mark så att Kungälv blir den tillväxtkommun vi skall vara, säger Morgan.

Text: Noel Cornér, foto: Carolina Nilsson