Känslosam invigning av Segerstedtinstitutet

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Känslosam invigning av Segerstedtinstitutet

Segerstedtinstitutet som kommer att drivas av Göteborgs universitet, och har erfarenheterna från Toleransprojektet i Kungälv som utgångspunkt, startas på uppdrag av regeringen för att arbeta mot våldsbejakande extremism.

Kommunordförande Elisabeth Mattsson (FP) hälsade välkommen och konstaterade att rasism inte byggs bort på en dag. Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) utvecklade detta genom att berätta om det tjugoåriga toleransarbetet i Kungälv.
– När vi började fanns det, bara i en av våra tre högstadieskolor, 40 elever med anknytning till vit makt-rörelser. Det långsiktiga arbetet har medfört att dessa rörelser helt är borta i Kungälv idag.

Ny strategi på gång

Utrikesminister Margot Wallström talade om att regeringen under nästa år kommer att presentera en ny strategi mot våldsbejakande extremism.

– Det blir bättre och bättre i världen när det gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Men vi har ett problem i Sverige som vi har ansvaret för. Och vi kommer att behöver gemensamma krafter, säger Margot Wallström.

"Det går att förändra världen"

Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, deltog på invigningen och även under torsdagens minneskonsert för John Hron.
– Vi var flera tusen i Älvparken och jag är fortfarande berörd i själen och tackar alla som vågar stå emot våldsbejakande extremism. Idag finns fler högerextremister i Europas parlament än före andra världskriget. Men det går att förändra värderingar, säger Mona Sahlin.
John Hrons föräldrar Marie-Louise och Tony, deltog också.
– Jag har med mig sorgen tills jag dör, säger Marie-Louise Hron. Hur kan man nå fram? Vi måste skapa ett samhälle där alla känner sig välkomna och trygga. Det är rädda människor som beväpnar sig och är farliga.

Trots alla fina tal av välkända talarna väckte de tidigare toleranseleverna Louise Eklunds och Madeleine Ytterstedts tal störst respons. Louise talade om gårdagens minneskonsert som hon och Ingrid Bredelius tagit initiativ till och den ungdomsförening de startat för att anordna fler aktiviteter.
Madeleine fick stående ovationer för sin fantastiska berättelse om hur hon med stöd av Toleransprojektet, gick från störande och nazistinfluerad högstadieelev med godkänt betyg i ett ämne, till högskoleutbildad socialpedagog.

Under fredagseftermiddagen fortsatte invigningen i Göteborgs universitet med statsminister Stefan Löfven som huvudtalare.

Text: Noel Cornér