Kommunen fick träd med ungdomars drömmar

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Under en ceremoni i Västra parken under måndagen bjöd teatern på en performance och överräckte ett äppleträd till kommunalrådet Anders Holmensköld.

- Jag vet inte vad politik är, skriker skådespelaren Jenny Nilsson i en liten megafon. Shit, man kan bli nedslagen alltså, om man har en åsikt.

Citaten hon skriker för full hals är hämtade från eleverna själva. Regionteater Väst har tidigare besökt högstadieklasserna och frågat hur de ser på politik och några av svaren är nu en del i teaterns performaceföreställning.

- Vi gör detta för att vi vill minska steget mellan politiker och högstadieungdomar men istället för att bara överlämna den här lilla scenkonsthändelsen så kände vi att vi behövde någonting som var mer konkret, säger Jenny Nilsson. Och då blev det tillslut ett önsketräd där man får hänga upp önskningar inför framtiden.

På plats fanns alltså kommunalrådet Anders Holmensköld som fick ta emot trädet.

- Vårda detta träd. Som om vore det din ungdomssjäl, uppmande Jenny Nilsson i samband med överräckandet.

Någon som Anders Holmensköld lovade att göra.

En av dem som hängt en lapp i trädet är Linn Hellberg från Munkegärdeskolan och hon uppskattar initiativet att föra fram ungdomars åsikter.

- Det är jättebra att några tar tag i det för jag tycker att även ungdomarna ska ha ett val i samhället. De vuxna har inte samma insikt i hur det är som ungdom i skolan och så, säger hon.

Vad tror du att det här trädet kan få för betydelse?

- När politiker väl får ungdomars åsikter så tar de det rätt seriöst tycker jag. Så de kommer ta en extra titt på just de ämnen vi skrev på trädet, säger Linn Hellberg.

Åsikterna som Regionteater Väst samlat in från eleverna gick vitt i sär och många hade svårt att svara på frågan vad egentligen politik är men många hade bra idéer och tankar kring politiken.

- Det är otroligt många fina saker som vi har läst när vi gått igenom materialet, säger Jenny Nilsson. Det känns rätt och väldigt bra att vi gör det här och förhoppningsvis kan det lätta upp stämningen mellan politik och ungdom.

John Robertsson, informatör