Kungälv viktig del i ny satsning mot rasism

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Toleransprojektet startade i Kungälv 1995, efter att 14-åriga John Hron mördades av nynazister i Kode. Då hade Kungälv haft problem med motsättningar mellan olika ungdomsgäng och en vit makt-rörelse som växte sig större. Det var läraren Christer Mattsson som fick i uppdrag av Kungälvs politiker att vända trenden.

– Det är ingen som blir nazist eller kriminell över en natt. Det handlar om djupgående strukturer i samhället. Det kräver ett helt annat pedagogiskt arbete för att komma till rätta med detta, än vad som presenteras på enskilda temadagar, säger Christer Mattsson, grundare av Toleransprojektet.

Handlar om att förstå varandra

Toleransprojektet integreras i skolundervisningen och under ett läsår träffas ett antal elever från olika skolor för prata om allt ifrån intolerans och utanförskap till hur vi lever tillsammans i en demokrati. Det handlar om att mötas och om att förstå varandra.
– Vi har fått detta att genomsyra hela vår verksamhet. Vi talar inte om för eleverna vad de ska tycka, utan det handlar om att reflektera över sig själv, säger Cristine Lysell, verksamhetschef för Kungälvs grundskolor.

Stöttar kommuner och myndigheter

Det nya institutet har fått namnet Segerstedtinstitutet efter Torgny Segerstedt och Ingrid Segerstedt Wiberg, båda välkända för sitt tydliga ställningstagande mot nazismen och för sitt arbete för mänskliga rättigheter och allas lika värde. Förutom att bedriva forskning om rasism och våldsbejakande extremism, kommer institutet att stötta kommuner och myndigheter som vill jobba mer med ökad tolerans. Christer Mattsson blir tillförordnad föreståndare för Segerstedtinstitutet under dess uppbyggnadsfas.
– Det känns otroligt roligt. Jag är tacksam över att jobba i Kungälvs kommun som har vågat tänka långsiktigt i detta arbete.

Klicka på webb-TV inslaget ovan för ett reportage om Toleransprojektet och vad det har betytt för Kungälv och ungdomarna som varit med!