Kungälvs kommun bygger energieffektiv förskola i Munkegärde

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

1400 kvadratmeter förskola ska det bli när det är färdigt och för första gången i kommunen byggs en förskola i två våningar. Ett sätt att mer effektivt utnyttja markytan och samtidigt få mer utrymme. Förskolan kommer också att producera energi eftersom den kommer att ha solceller på taket. Lasse Petterson, enhetschef, fastighet på Kungälvs kommun berättar att bygget visserligen kostar något mer än normalt men att det är en satsning som lönar sig i längden.

– Det här är ett hus för framtiden, med material som verkligen kommer att hålla, säger han. Huset kommer att vara 1400 kvadratmeter stort men det kommer inte att förbrukas mer el än i en vanlig villa.

Förskolan kommer bli hemvist för 120 barn, med gemensamma utrymmen, matsal för barnen och ett kök. Förutom att den alltså får två våningar får den också ett ventilationssystem som är unikt då lokalerna får självdragsventilation. Luft släpps in till genom kulvertar under byggnaden. En lösning som också gör att inomhusmiljön blir tystare än när man använder klassiska fläktsystem.

Det var sju år sedan en ny förskola byggdes i kommunen och det råder ingen tvekan om att den nya är efterfrågad. Både förskollärare, skolpolitiker och kommunens skolchef fanns på plats vid första spadtaget och uttryckte glädje över att bygget nu är igång.

– Det känns jättebra, det ska bli härligt att få en ny förskola. Nu kan vi planera verksamheten mer långsiktigt vilket blir skönt både för personal och föräldrar, säger Malin Peterson, förskolechef på Fyrklövern.

Karin Dahl, kommunikationsenheten

  Sidan skapades: