Skolor i Kungälv låstes som en försiktighetsåtgärd

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Efter ett larm om att en beväpnad man setts utanför Strandskolan i Kungälv stängde Strandskolan och andra skolor i närheten sina lokaler och höll eleverna inne under tisdagseftermiddagen.
– Det var en försiktighetsåtgärd innan vi visste vad som hände, säger kommunens skolchef Maria Andersson

Det var strax före två på eftermiddagen som Strandskolans rektor ringde till kommunens säkerhetsansvarige, Peter Svensson och berättade att en person på skolan sett en man med något som liknade ett automatvapen utanför skolan. Peter Svensson uppmanade skolan att ta in alla elever och låsa skolan vilket gjordes direkt. Peter Svensson kontaktade därefter de närmaste kommunala skolorna, Sandbackaskolan, Torildskolan och förskolorna Iskällan och Rödhaken. Även där låstes dörrarna och barnen och ungdomarna hölls inne i väntan på mer information.

Efter kontakt med polisen som varit på plats gjordes bedömningen att det gick bra att öppna upp skolorna igen. Enligt vittnesuppgifter ska den beväpnade mannen troligen jagat en annan man och sedan försvunnit från platsen i en bil. Polisens bedömning är att det inte finns någon hotbild mot någon skola i Kungälv eller mot någon lärare eller elev.
– Vi har under eftermiddagen haft kontinuerlig kontakt med både polisen och ansvariga på skolorna, säger Maria Andersson. Och vi följer givetvis upp händelsen och informerar de som berörts.

Vad vill du säga till de föräldrar och elever som är oroliga?
– Det är viktigt att de får chans att prata om sin oro och sina upplevelser. Det kommer vi arbeta med i våra barngrupper och klasser den här veckan.

Hur säkert är det att skicka sitt barn till skolan imorgon?
– Det finns ingen hotbild som riktar sig mot de här skolorna i den här händelsen, enligt polisen.

Hur tycker du att säkerheten fungerade i det här fallet?
– Jag tycker att det fungerade bra. Vi har rutiner på hur vi ska agera och den rutinen fungerade utmärkt. På en snabb signal så låstes dörrarna för att vi under tiden skulle kunna skaffa oss kontroll och en bild över vad som hade hänt. Det var en försiktighetsåtgärd.

Hur jobbar vi framåt nu?
– Nu handlar det som att lyssna på barn och elever kring deras oro och att de får möjlighet att prata om hur de upplevt den här händelsen. Det gör framför allt i våra barngrupper och klasser men behöver man så finns det elevhälsoteam på våra skolor. Där finns det kuratorer, skolpsykologer och skolsköterskor att samtala med.
Det var ganska mycket ryktesspridning i början. Vad tänker du om det?
– Det är klart att en sådan här händelse skapar oro innan man vet vad som har hänt. Det blir väldigt oroligt och det har jag full förståelse för. Därför är det viktigt att vi nu lyssnar och ger den information som vi har möjlighet att ge.