Storstädning i Kungälv

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Kusträddardag 30 april för allmänheten

Bohuslän är ett av de områden i Europa som tar emot mest skräp från havet på grund av havsströmmarna. Utan strandstädning ser stora delar av kusten snabbt ut som en soptipp. Den 30 april inbjuds allmänheten till Kusträddardag i Marstrand där de kan bidra till att få en renare kust.

Läs mer om kusträddardagen i vårt kalendarium

Idrottsföreningar städar 10 mil kust

Vecka 16-19 genomförs den hittills största städkampanjen tillsammans med Städa Sverige då 22 idrottsföreningar/lag städar varsin kuststräcka i kommunen. 10 mil kust kommer att städas av föreningarna. Föreningen Städa Sverige finansieras genom sponsring, bland annat från Kungälvs kommun.

Idrottsföreningar kan anmäla sitt intresse att städa till Städa Sverige och kommunen anvisar var det finns behov av städning och hämtar sedan det insamlade skräpet. Cirka 700 personer kommer att delta, och samtidigt tjäna en slant till sin förening. Det är alla tiders rekord, 60% fler än förra våren. Det är dessutom ett rekorddeltagande för landet. Aldrig någonsin har så många engagerats i strandstädning i samarbete mellan en svensk kommun och Städa Sverige.

Detta ger mycket goda resultat. Från varje förening deltar ofta uppemot 50 personer. Dessutom ger det en välbehövlig förstärkning till föreningarnas ekonomi.

Kommunens strandstädare har kört igång

Redan i mars startade kommunens egen strandstädargäng och började med städning i naturreservatet Ödsmåls kile. Städning fortsätter med egna båtar till sent i höst. Totalt finns 40 mil kust i Kungälv med sin omfattande skärgård. Dessutom sker städning på vissa sträckor längs Nordre älv och Göta älv.

Här kan du läsa en sammanfattning av 2015 års strandstädning.

Skolelever rensar upp

Vecka 17 startar skolorna årets skräpplockardagar i samarbete med Håll Sverige Rent. Städning kommer att göras runt de egna skolorna. I år är det ett rekorddeltagande för Kungälvs del. 43 skolenheter, med 3496 barn och 570 vuxna städare ur personalen kommer att bidra till en mer attraktiv kommun.