Morronpasset 13 oktober – Stort intresse för läget i region och kommun

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Västsvenska handelskammaren stod för temat under Morronpasset den 13 oktober. Markus Ottemark, Karin Eldh, Jeanette Andreasson och Magnus Svensson från Västsvenska Handelskammaren fanns på plats.

– I Sverige finns 73 lokala arbetsmarknader dom mäts i åtta variabler, säger Markus Ottemark, befolkningstillväxten, demografi, förvärvsintensiteten, nyföretagande näringslivsanställda, lönesumma, utbildningsnivå och hälsa.
Göteborgs arbetsmarknad omfattar 18 kommuner, varav Kungälv är en. År 1970 fanns det 185 lokala arbetsmarknader i Sverige. I dag finns alltså bara drygt en tredjedel kvar.
– De har blivit färre, men samtidigt större, säger Markus. Det beror på bättre pendlingsmöjligheter, vilket är bra.
Störst är Stockholm, sedan kommer Göteborg.
– Det verkar som att storleken avgör. Därför har vi även mätt i förhållande till folkmängden. Även då kommer Göteborgs arbetsmarknad högt men är långt ifrån de bästa. I relation till folkmängd är det Strömstads arbetsmarknad som med sin femteplats blir bäst i Västra Götalandsregionen. Medan Skövde och Trollhättan underpresterar, säger Markus.
Läs hela rapporten här: