Strandstädningen slut för säsongen

Notera att denna artikel/nyhet är arkiverad. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Under säsongen har strandstädarna hunnit med 23 mil av kommunens närmare 40 mil långa strandlinje. I år blev det sammanlagt 16 ton skräp.

Det är sällan strandstädarna höjer på ögonbrynen längre när de letar bland klipp och skrevor. Vanligast är fiskelådor av plast och flaskor av olika slag. Men man har också hittat datorer, skärmar och annat ovanligt.
- Förra året hittade vi tre garageportar ute på ön Katten, säger Jonas Andersson som är skeppare på kommunens skräpbåt.

Många frivilliga hjälper till

- 600 personer från 22 idrottsföreningar ställde upp i år och hjälpte till att plocka skräp och det är roligt att så många är intresserade, säger kommunekolog Torbjörn Nilsson.

- Under försommaren plockade vi också skräp på botten i grunda vikar med hjälp av dykare för att bilda oss en uppfattning om hur det ser ut under ytan. Vi har nu i höst återigen dykt på samma platser för att se om något förändrats, resultaten har inte analyserats än men vi återkommer om det längre fram, avslutar Torbjörn Nilsson.