Upptäck Överön

Överön ligger i naturreservatet Nordre älvs estuarium, som förvaltas av Västkuststiftelsen. Med sin unika natur bjuder Överön på många upplevelser som gör det väl värt ett besök.

I ett estuarium blandas söt och salt vatten, i detta fallet älvens söta vatten med det salta vattnet från havet och det skapar ett unikt naturliv.
– Det som verkligen är unikt är att det är den enda älven i Sverige av den storleken som inte är exploaterad. Annars finns det alltid hamnar och stora tätorter vid mynningen. Men här är det verkligen natur och lugnet som gäller, säger TorBjörn Nilsson, miljöstrateg på Kungälv kommun.

Förutom djurlivet bjuder Överön på andra naturupplevelser.
– Man ska komma hit för man får ro i själen. Man kan vandra runt i bergen. Man kan bada i någon vik och man kan ofta vara ensam i viken, säger Roy Andersson som bor och arbetar på Överön. Och man kan titta på gärdsgårdar som är kanske från 1600-talet som fortfarande hålls efter och är intakta.

Naturen på Överön är också speciell eftersom marken betas utav kor, får och hästar. Det är lätt att ta sig ut till Överön med bil och nästan i kanten av naturreservatet finns parkeringar. För den som vill njuta av den storslagna finns också en vandringled som är utmärkt med blåmålade stenar.
– Den vill vi verkligen vill rekommendera, säger TorBjörn Nilsson. Man går en tre kilometer lång slinga och får fantastisk utsikt.

Här kan du läsa mer naturreservaten som finns i kommunen.