Strömmar av plast

För varje år blir det mer plast i havet. Varje timme flyter det iland 1 kubikmeter skräp längst Bohuskusten. Dygnet runt, året om! Men det finns också skräp i havet som vi inte ser eftersom bitarna är så små.

Vart kommer det ifrån? Vilka blir konsekvenserna för djur och natur, och vad kan vi göra åt det? Kom till en utställning om plast i havet och marint avfall. 

Marint avfall är ett stort problem som vi först på senare år förstått omfattningen av. Enligt WWF kan det snart vara mer plast än fisk i haven. 

Vill du ha tips och råd kring plast och avfall? Besök oss i utställningen 24/11 eller 30/11.

Vi får också besök av forskaren Bethanie Carney Almroth från Göteborgs universitet som berättar mer om problemet och aktuell forskning. Kommunen berättar om strandstädningen och hur många ton skräp som finns på våra stränder, i våra vikar och i våra vatten.

Mingla i utställningen, fika och fundera på hur det blev så här och vad gör vi åt problemet. Utställningen finns på Mimers kulturhus 24-30/11.

Tid och plats

24-30 november.
Öppettider må-to 10-19, fre 10-18, lör 11-15.
Entréhallen, Mimers Kulturhus

Program

24 november
12.00
 – Vernissage + filmvisning: "Strömmar av plast"
12:00 - 16.30 – Utställningen är bemannad. Här får du info och tips kring plast och avfall.

30 november
16:00 - 18:00 – Utställningen är bemannad.
18.00
 – Film + föredrag: Om marint skräp på våra stränder. Hur påverkas djur och natur? Bethanie Carney Almroth, Göteborgs universitet. Plats: Hörsal 1
19.30 – Mingel i utställningen och "Fråga en forskare". Vi bjuder på fika.

Arrangörer: Kungälv och Planeten (Kungälvs kommun), Ren Kustlinje, Interreg, Ren & Attraktiv kurs Bohuslän, Håll Sverige Rent, Naturskyddsföreningen, Minska skräpet – Räkna till 10, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan och ABF Sydvästra Götaland. 

Logotyp för Interreg. Blå text som lyder"Interreg Öresund-Kattegat-Skagerak European Regional Development Fund. Samt en EU-flagga. mörkblå med 12 små blåa stjärnor i en ring. Under står texten European Union

Logotyp för Ren Kustlinje. En mörkturkos text som lyder "Ren kustlinje". Under den ett blått streck som slutar med en blå cirkeln. I den blåa cirkeln finns en röd cirkel.

Information

  • Datum 24 november - 30 november