Måltider på våra äldreboenden

Alla som serveras måltider i kommunens verksamheter ska få god, väl sammansatt och säker kost. Den ska innehålla tillräcklig mängd energi, näring och ha rätt konsistens.

Kungälv har en kostpolicy

Målet med måltiderna inom våra verksamheter är formulerat i den kostpolicy som Kungälvs kommun antagit. Äldreomsorgen har tagit fram riktlinjer som stöd för att målet uppfylls. Mer om kommunens kostpolicy hittar du under Kommun och Politik (pdf)

Här kan du läsa om riktlinjer för kost och nutrition äldreomsorgen (pdf 566 kb)

I kommunen arbetar vår kommundietist med att bland annat ge råd, stöd och ledning till olika yrkesgrupper runt mat, måltider och nutrition.

Äldre och mat

När du blir äldre kan du få svårare att äta maten, kanske får du problem med att tugga och svälja, kanske din lukt och smak försämras. Då blir det ännu viktigare att färg, form och andra små detaljer förstärker måltiden. Äldre äter mindre men bör äta oftare, till exempel tre huvudmål och tre mellanmål.

Måltiderna på våra äldreboenden

På alla våra boenden så finns det kostombud bland omvårdnadspersonalen. Tillsammans med vår kommundietist och kökspersonal samverkar man och för kontinuerliga dialoger om maten och måltiderna.

Måltiderna utformas genom tre lika viktiga delar; rummet, mötet och maten. Detta samsas naturligtvis med de lagar och regler som gäller vid måltidersverksamhet.

Huvudmålet serveras vid lunchtid och kvällsmaten är en lättare varm måltid med lite färre komponenter som serveras vid middagstid. Frukost tillkommer som ett tredje huvudmål och däremellan tre mellanmål varav ett kan vara en kvällssmörgås.

En helg ska vara helg med till exempel söndagsmiddag och högtidsmenyer vid alla våra högtider och speciella tillfällen. Dessert erbjuds varje dag.

Aktiveringspedagogerna arbetar också med upplevelser kring mat. Att baka och sprida en doft genom huset väcker minnen såväl som aptiten till liv.

Tips och råd

Mat på äldre dar (.pdf - filstorlek: 630,6 kB)

Tips vid aptitlöshet (.pdf - filstorlek: 55,3 kB)

Tips vid muntorrhet (.pdf - filstorlek: 54,8 kB)

 

Måltidsservice

I kommunen är det Måltidsservice som står för maten, planering och tillagning. På några boenden finns det tillagningskök; Ytterbyhemmet, Ekhaga och Solhaga, och på de andra är det beredningskök. Oavsett vilket så ska maten ha samma standard på alla boenden.

Måltiderna är i möjligaste mån tillagade från grunden av säsongsanpassade färska råvaror. All mjölk som serveras är ekologisk och allt kaffe ekologiskt och rättvisemärkt. Andelen ekologiska livsmedel ökar ständigt och är ett verksamhetsmål för Måltidsservice.

Mer information om Måltidsservice

Grundkoster

Generellt serveras tre olika grundkoster inom äldreomsorgen, SNR-kost, A-kost och E-kost. A-kost är den grundkost som serveras på samtliga vård- och omsorgsboenden om inget annat ordinerats av sjuksköterska. Ordination Koster som ordineras och följs upp av sjuksköterska är E-kost, SNR-kost, specialkost vid specifika sjukdomstillstånd samt konsistensanpassning av kosten. Enhetschefen på äldreboendet ansvarar för kost av etiska, religiösa och kulturella skäl. A-kost (allmän kost för sjuka) A-kost är grundkosten för de flesta sjuka och ska användas när personens aptit eller förmåga till fysisk aktivitet påverkas av sjukdom. Den är avsedd för personer med måttlig eller ringa fysisk aktivitet, ökat näringsbehov eller både och. A-kost är också avsedd för personer som riskerar att utveckla undernäring. Vid sjukdom har vissa personer en ökad energiomsättning, men den fysiska aktiviteten är ofta nedsatt. Då är energibehovet lägre, men behovet av andra näringsämnen är samtidigt oftast oförändrat. Eftersom personens aptit ofta är dålig måste man utforma kosten så att de näringsämnen som personen behöver ryms i en mindre mängd mat än i SNR-kosten.

Måltidsservice organisation

Måltidsservice organisation Organisationen har en samlad ledningsgrupp med en verksamhetschef, enhetschefer och administratör. Verksamhetschefen ansvarar för helheten och enhetscheferna för arbetet i 60 kök med varierade storlekar som utförs av 130 produktionsledare, kockar och köksbiträden. Köken är indelade i fyra geografiska områden, Kungälv centralt, Ytterbyområdet, Kungälv väster och Kungälvs ytterområden. Varje område har tillagningskök som tillagar och skickar ut måltider till mottagningskök. Tillagningskök finns i Ytterbyhemmets äldreboende, Ekhaga äldreboende, Solhaga äldreboende, Sörgårdens äldreboende, Torps förskola, Thorildskolan, Ytterbyskolan och Kärna skola.

Produktionssystem

Måltidsservice producerar totalt cirka 7000 lunchportioner dagligen varav 1000 är specialkost. Dessutom tillagas frukost, mellanmål, kvällsmat och kvällssmörgås. Thorildskolan som är det största tillagningsköket har två produktionssystem, varm mat och kyld mat. De övriga tillagningsköken producerar varm mat. Det är lunchens huvudkomponent såsom kött, fisk och sås tillagas och skickas ut till närliggande mottagningskök. Beredning av frukost, mellanmål, kvällsmat och tillbehör såsom potatis, ris, pasta och grönsaker sker i mottagningsköken eller på avdelningen. Det är mottagningsköken eller avdelningspersonal som lägger upp och serverar maten på ett aptitligt och trevligt sätt. Köken i äldreomsorgen tillagar cirka 400 heldagsportioner. Den varma maten till måltiderna skickas ut på vagn från köket i samband med servering. Vårdpersonalen beställer övriga tillbehör och varor från köket såsom bröd, smör, kakor och kaffebröd 2-3 gånger i veckan för komplettering. Måltiderna är i möjligaste mån tillagade från grunden av säsongsanpassade färska råvaror. All mjölk som serveras är ekologisk och allt kaffe som serveras är ekologiskt och rättvisemärkt. Måltidsservice strävar hela tiden efter att öka andelen ekologiska livsmedel och 2012 var den ekologiska andelen inköpta livsmedel 18 %.

 

Kontakt

Kundcenter, fråga efter kommundietisten eller Måltidsservice 0303–23 80 00

  Sidan uppdaterades: