Räkna till 10 och minska skräpet

Här kan du hitta information och tips om hur du kan konsumera och agera mer miljövänligt.

 

Årliga bytesdagar

Vi anordnar bytesdagar ett par gånger varje år, där du kan byta med andra.

Second hand året runt

Vill du handla second hand finns det stora möjligheter i Göteborgsregionen.

Räkna till 10 har tagit fram en Second hand-karta för att göra det lättare för dig att återanvända istället för att köpa nytt (och på så sätt undvika "produktionsavfallet"). Second hand-kartan (extern länk).

Har du mycket kläder och prylar som är hela och rena men som du inte använder? Eller kan du inte komma på Kläd- och prylbytardagen den 1 april? På Återvinningscentralen i Munkegärde, Kode och Ytterby kan du alltid lämna in kläder och prylar till Återanvändning."

Varför Räkna till 10?

Vi har ett problem. Allt onödigt som vi köper och slänger håller på att förstöra miljön. Men du kan göra något åt det – du kan börja räkna till tio.

Räkna till 10 går ut på att du stannar upp och tänker efter när du ska köpa eller slänga något. Du behöver bara komma ihåg några olika frågor som kan hjälpa både din ekonomi och miljön.

I Sverige gör vi oss av med så mycket resurser att det skulle krävas cirka fyra jordklot om alla gjorde som vi. Att bara återvinna räcker inte, utan vi behöver köpa mindre, slänga mindre och återanvända mer.

Visste du att vi i Kungälvs kommun varje år genererar 505 kilo avfall per person? Det är dubbelt så mycket som på 80-talet...

Visste du att produktionen av en bärbar dator genererar 1 200 kilo avfall och produktionen av en mobiltelefon genererar 86 kilo avfall? Det är alltså inte bara när vi gör oss av med prylar som avfall genereras, utan det är själva produktionen av prylen som är den stora boven... och det så kallade produktionsavfallet är inte ens medräknat i de tidigare nämnda 505 kilo avfall per person och år...

5 frågor när du ska köpa nytt

När du är på väg att köpa något, stanna upp och räkna till 10. Medan du gör det, ställ dig själv några av de här frågorna:

  1. Behöver jag verkligen det här?
  2. Kan det användas flera gånger?
  3. Hur lång tid kommer det ta innan det måste slängas?
  4. Känns kvalitén okej? Hur mycket dyrare skulle det vara att köpa något som håller längre?
  5. Kan jag låna av någon istället?

5 frågor när du ska slänga något

  1. Är det jag ska slänga verkligen trasigt?
  2. Om det är trasigt, går det att laga?
  3. Om det inte är trasigt, kan jag lämna in till en second hand-butik istället?
  4. Kan jag byta det mot något jag behöver?
  5. Om det är mat, luktar och ser maten okej ut även om bäst-före-datumet har gått ut?

Vill du veta mer om Räkna till 10?

Gå in på Räkna till 10 (extern länk), där finns mängder med filmer, statistik och länkar till andra hemsidor med ännu mer information.

  Sidan uppdaterades: