Döda sällskapsdjur

Döda sällskapsdjur kan inte lämnas på återvinningscentralerna. Här kan du läsa om hur du hanterar döda sällskapsdjur eller vilda djur.

Döda sällskapsdjur

Döda sällskapsdjur som har bott tillsammans med människor i bostaden får grävas ned på den egna fastigheten om det kan ske utan olägenhet för människors hälsa och miljön. Mindre djur kan även läggas i en väl tillsluten plastpåse, som sedan läggs i det kärlet för restavfall. För större djur bör du kontakta en veterinär.

Små sällskapsdjur t.ex. hamster, marsvin, undulat: Kan lämnas hos veterinär för kremering, får grävas ner och enstaka djur kan läggas i kärlet för restavfall.

Lite större sällskapsdjur t.ex. katt och hund: Kan lämnas hos veterinär för kremering, får grävas ner.

Renovas specialugn i Sävenäs kremerar ditt husdjur. Läs mer på på renovas webbplats. (Extern länk, öppnas i nytt fönster)

Mer information om hantering av döda djur hittar du på jordbruksverkets webbplats. (Extern länk, öppnas i nytt fönster)

 

Vilda djur

Vilda djur ska läggas tillbaka i skogen där de blivit skjutna. Om du påträffar vilda döda djur i naturen kan du normalt låta dem ligga kvar.

Slaktavfall från vilda djur får lämnas i skogen. Det bör dock inte samlas ihop på ett och samma ställe i stora volymer. Slaktavfallet bör läggas långt ut i skogen för att inte orsaka störningar. Större mängder av ben och dylikt grävs med fördel ner med markägarens godkännande.

Läs mer på jordbruksverkets webbplats. (Extern länk, öppnas i nytt fönster)

 

Döda höns

Döda höns kan inte lämnas på återvinningscentralerna. Höns är alltid produktionsdjur oavsett om den som äger dem har dem som sällskapsdjur. Läs mer på jordbruksverkets webbplats om hur du hanterar döda höns

  Sidan uppdaterades: