El-, gas- och poolbilsevent på Kvarnkullen

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

8 maj arrangerade Kungälv och Stenungsunds kommuner ett bilevent på Kvarnkullen med fokus på el, gas- och poolbilar. Eventet riktade sig till både företag och privatpersoner och syftet var att visa på alternativ till fossildrivna fordon.

På plats fanns tre återförsäljare av elbilar som erbjöd provkörning av totalt sex olika modeller. Allt från småbilar till skåpbilar som passar både för den större familjen och företaget som behöver ett ordentligt lastutrymme. Även en privatperson erbjöd provkörning av sin bil då han brinner för elbilar och vill få fler att få upp ögonen för dem.

Flera nyfikna kom förbi och provkörde och Denice Johansson på Kareby bil berättade om att intresset för elbilar är stort. "Eftersom efterfrågan ökat kraftigt och den nu är större än vad fabrikerna klarar producera ska man vara medveten om att väntetiden på en elbil kan vara runt 9-12 månader". Hon rekommenderar därför att man är ute i god tid. Även Stendahls bil i Stenungsund och Hurtigs bil höll med om att intresset har ökat.

Samtidigt som elbilarna provkördes kunde besökarna titta in på mässan inne på Kvarnkullen. Där fanns utställare som bland annat gav tips om hemmaladdning. Även information om var man kan ladda elbilen på allmänna platser i Kungälv och hur man kan gå tillväga för att bli medlem i bilpoolen som finns i Kongahälla. Både Stenungsunds och Kungälvs energi- och klimatrådgivare fanns också på plats för att ge opartisk information om el- och gasbilar.

För att besökarna till eventet skulle få ut mesta möjliga av dagen hölls även tre kortare föreläsningar. Först ut var Sunfleet som berättade om bilpooler. De ser ett ökat intresse för bildelning i Sverige och i Kongahälla har de Kungälvs första bilpool som är öppen för allmänheten. Kungälv energi och en elektrikerfirma i Kungälv berättade om publik respektive hemmaladdning av elbilar. Båda vittnade om att det just nu händer mycket på elbilsfronten. Allt ifrån flera tillgängliga modeller, fler möjligheter till att ladda på allmänna platser till att det finns fler alternativ för den som vill sätta upp en laddbox hemma. Framöver kommer det dessutom att åter finnas möjlighet för privatpersoner att söka bidrag hos Naturvårdsverket för att sätta upp laddbox. Är du nyfiken på detta kommer mer info att finnas på Naturvårdsverkets webbplats. (extern länk, öppnas i nytt fönster)

  Sidan skapades: