Städsäsongen har startat

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Hela våren har det som vanligt varit ett jätteengagemang för att städa bort skräp längs våra stränder och i vår natur.

Helgen den 13-14 april var startskottet för årets samarbete mellan Kungälvs kommun, organisationen Städa Sverige och våra idrottsföreningar. I år var det (som vanligt) nytt rekord i antalet deltagande. 960 personer från 37 olika idrottslag har städat i princip hela Kungälvs kuststräcka plus de öar som man når med bil. Åtta föreningar hade egna båtar och städade på öar. En av föreningarna ansvarade för årets Kusträddardag.

Kusträddardagen ägde rum lördagen den 4 maj i Marstrand. Då bjöds allmänheten in att delta i strandstädningen i Marstrand. I år deltog 70 personer från allmänheten i den städningen. 

Kusträddardagen är en del av kommunens totala satsning på strandstädning, som förra året inbringade 28 500 kg strandskräp. Kommunens Arbetsmarknadsteam svarar för grundstädningen och har två egna båtar till sitt förfogande. Städning startar i mars – traditionsenligt med städning i Ödsmåls kiles naturreservat - och håller på till sent på hösten. Tack vare samarbetet med Städa Sverige kan Arbetsmarknadsteamet koncentrera sig på att städa kommunens öar.

Mer om resultatet från förra årets strandstädning kan läsas här.

I år blev det även rekorddeltagande från skolornas sida i skräpplockardagarna i samarbete med Håll Sverige Rent. 51 enheter med 5062 barn och vuxna deltog genom att städa skolornas närområden.

Sammanfattningsvis: Under april och maj gjordes en rejäl storstädning av kusten och naturområden nära våra skolor. Sedan fortsätter arbetsmarknadsteamets städning av våra öar hela säsongen.

Fotograf: Malin Tveit

  Sidan skapades: