Strandstädning

Bohusläns stränder är hårt drabbade av plast och annat skräp som flyter iland. Ofta är det skräp från europeiska storstäder som hamnar i floder och flyter ut i havet. Sedan transporteras det av havsströmmar till den svenska västkusten.

Du kan lära dig mer i kortfilmen Strömmar av plast som är gjord av Havsmiljöinstitutet.

Länk till filmen Strömmar av plast (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Plasten är ett stort miljöproblem eftersom den kan skada djurlivet. Den blir också störande för alla som vill uppleva den vackra Bohuskusten. Kungälvs kommun jobbar på många sätt för att stränderna ska hållas rena. Kommunens Arbetslivscentrum har en egen båt som används för strandstädning. Från tidig vår till sen höst besöker personalen öar och kuststräckor och samlar in ilandflutet skräp.

Ren kust

Kungälv deltar i projektet Ren och attraktiv kust i Bohuslän, tillsammans med tio andra kommuner. På en karta kan du rapportera stränder med städbehov, eller visa var du själv har städat. Kartan finns på Ren & attraktiv kust bohuslän webbplats (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Städa strand

Kommunen samarbetar också med föreningen Städa Sverige i deras satsning Städa Strand. I april varje år kan idrottsföreningar få in pengar genom att samla skräp längs stränderna. I Kungälv brukar hundratals ungdomar samla ihop flera ton plast. Föreningar som vill vara med kan anmäla sig på Städa Sveriges webbplats (extern länk, öppnas i nytt fönster).

Kusträddardagen

Sedan flera år arrangerar Kungälvs kommun en kusträddardag där allmänheten bjuds in till Marstrand för att delta strandstädningen. Denna brukar inträffa i slutet av april eller början av maj. 2018 års kusträddardag innebar nytt rekord i antalet deltagare (105 stycken). Kusträddardagen arrangeras i samarbete med Håll Sverige Rent och Städa Sverige. Datum för 2019 kommer att publiceras här samt i kalendariet

  Sidan uppdaterades: