Ny matlagningsmetod i Kärna skola

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Kommunens måltidsorganisation har på flera skolor satsat på nya ugnsplåtar/bleck som ger stora miljöfördelar, lägre kostnader och möjlighet att servera maten mer nylagad. 

Ett svensk patent i form av en aluminiumlegering på plåtarna gör att maten värms och tillagas snabbare, dessutom fastnar inget på plåtarna vilket gör diskningen enklare. De nya plåtarna innebär en besparing på energi- och vattenräkningen och vid nyinvestering. Sparråsskolans nya tillagningskök har planerats för användning av dessa plåtar man kunde då skippa stekbordet och köpa storhushållsdiskmaskin istället för grovdiskmaskin. De nya plåtarna innebär också en miljövinst då man inte behöver använda plastgranulat (som sprider plastrester i avloppet) i diskmaskinen.

Kärna skola var först ut i Kungälv med att använda plåtarna. Vi frågar Göran Niklasson, köksmästare i Kärna om hans erfarenheter av dessa plåtar:

–Jag är supernöjd. Detta är det bästa som har hänt i köket sedan jag började jobba för 40 år sedan. Det är en stor revolution, som innebär nästan en halvering av tillagningstiden. Det är även väldigt smidigt att göra rent efteråt. Det räcker att spola ur och dra en vanlig diskborste så lossnar alla matrester. Nu kan vi steka 64 ägg på tre minuter i ugnen istället för att stå vid stekbord. Den snabba tillagningen gör också att vi mer kan laga mat från grunden med egna råvaror. Vi har en färsmaskin som "spottar ut" egentillagade biffar, köttbullar, rullader bland annat på ugnsplåtarna istället för att vi köper färdiggjorda. Jag har i många år stått vid stekbord och blivit nedstänkt av fett. Med de nya plåtarna får vi en bättre arbetsmiljö och slipper helt att använda fett. Det blir en fin stekyta på maten i ugnarna.

Anneli Thronsen, verksamhetschef för Måltidsorganisationen ser också den nya matlagningsmetodens fördelar:

–Vi ser positiva effekter inom flera områden, produkter av bra kvalitet, snabbare tillagning, lättare diskhantering och minskning av tillagningssvinn. Vi kan lättare anpassa mängden tillagad mat löpande efter behovet under serveringsperioden. Det innebär mer nylagad mat och mindre mängd mat som inte äts upp. Ur arbetsmiljöperspektiv är det en stor fördel, framför allt när det gäller hantering av diskgods. Genom att tillagningen går snabbare kan vi frigöra tid i köken och vi har t. ex. fått möjlighet att baka mer eget bröd.

–På alla våra nya matlagningsenheter implementerar vi detta system direkt och vill dessutom successivt införa det i alla befintliga enheter. Idag har vi den här utrustningen i skolorna i Kärna, Ytterby, Sparrås och Kareby. Dessutom i mindre omfattning i vissa kök i äldreomsorgen och förskolan. Vi är mycket nöjda och brukar sprida information om den här satsningen i våra kommunnätverk. Det har lett till att vi får fler och fler förfrågningar om studiebesök.

 

  Sidan skapades: