Tillsammansodling - ett roligare sätt att umgås

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Mats-Ola Persson och Ida Zachrisson bodde i Göteborg men längtade ut på landet. De flyttade till Kareby och en gård med mer mark än de själva behövde. Efter inspiration från en tillsammansodling i Mölndal bestämde de sig för att höra sig för om det kanske fanns andra i närheten som ville dela marken med dem. 

I mars bjöd de in till en träff på Mimers hus för att presentera sin idé om tillsammansodling på sin gård. Ett 40-tal nyfikna kom och av dessa är nu 17 med och odlar på gården, några med ett nyväckt intresse för odling och några med lång erfarenhet.

—Det är en härlig grupp och vi lär oss mycket av varandra, berättar Mats-Ola och fortsätter,
—Att odla tillsammans är ett underskattat sätt att träffas på och att skapa något ihop ger så mycket. Det blir ett naturligt sätt att umgås och ger mer än att träffas för en fika. 

Odlingsprojektet startades upp med några möten där man försökte skapa en samsyn för vad tillsammansodlingen skulle innebära. Man bestämde sig för det första året skulle vara ett experiment med odling under ganska enkla former. Till skillnad från ett kolonilottsområde odlar de allt tillsammans och delar på skörden. I början av säsongen träffades de på gården två gånger i veckan för att hjälpas åt att förbereda marken, plantera och så. Därefter har det blivit mindre jobb med odlingarna och de ses en gång i veckan.

Nästa år kommer de finnas möjlighet för fler att gå med i tillsammansodlingen och den som är nyfiken på att följa deras arbete kan söka på #bollestadstillsammansodling på Instagram.

Mats-Ola tipsar om att den odlingsintresserade också kan söka sig till Ytterby där det ska startas upp en kvartersodling. Har du frågor kan du kontakta karolin.lindsodermark@kungalv.se.

  Sidan skapades: