Skräpplockardagar - Vi Håller Rent

Kungälvs kommun anordnar varje år skräpplockardagar tillsammans med Håll Sverige rent. Skräpplockardagarna går under namnet Vi Håller Rent. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 2018 deltog 676 366 personer runt om i landet!

Även i Kungälv är detta en stor aktivitet varje år. Under 2018 deltog 41 skolenheter med 3644 barn och ungdomar och 502 deltagare från personalen i skräpplockningen. Förutom att det bidrar till en renare miljö kan det leda till ett generellt ökat engagemang i miljöfrågor och att risken minskar för att de som deltar i städning själva skräpar ner. Skräpplockningen bidrar även till minskad mängd skräp som kan hamna i vattendrag och hav.

Här kan du läsa mer om hur kommunen jobbar med strandstädning och om den årliga kusträddardagen där allmänheten bjuds in att delta i strandstädningen.

Rutiner för att delta i Skräpplockardagarna 2019

Under perioden 6 februari 2019 – 24 mars 2019 är anmälningen öppen till Vi Håller Rent! 

Anmälan till Vi Håller Rent! (extern länk, öppnas i nytt fönster)

OBS! Det är viktigt att ni anmäler i rätt tid för att vi ska kunna garantera leverans av material. En sen anmälan innebär extra kostnader.

Alla anmälda förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och digitalt pedagogiskt material. I Kungälv kommer kommunens transportcentral att distribuera materialet till skolor, förskolor etc senast den 22 april 2019.

Företag, privatpersoner och övriga föreningar kan beställa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webshop till självkostnadspris från och med 15 mars 2019. Samtliga deltagare kan också använda skräpplockarappen Skrappen och registrera sin skräpplockning. Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Hantering av avfallet på skolor/förskolor:

  1. I första hand: Lägg avfallet bland det ordinarie avfallet på din skola/förskola. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast.
  2. Vid behov av hämtning: Anmäl hämtning till Annelie.Petersson@kungalv.se (tel 0702-308759). Ange mängder skräp samt ge tydlig information var det ska hämtas och kontaktperson/telefon.
  Sidan uppdaterades: