Skräpplockardagarna - samarbete med Håll Sverige Rent

Kungälvs kommun anordnar varje år skräpplockardagar tillsammans med Håll Sverige rent. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Under 2019 deltog 600 000 barn och ungdomar i hela landet.

Även i Kungälv är detta en stor aktivitet varje år. Under 2019 deltog 51 skolenheter med 4379 barn och ungdomar och 691 personer från personalen i skräpplockningen. Förutom att det bidrar till en renare miljö kan det leda till ett generellt ökat engagemang i miljöfrågor. Risken minskar dessutom för de som deltar i städning att själva skräpar ner. Skräpplockningen bidrar även till minskad mängd skräp som kan hamna i vattendrag och hav.

Här kan du läsa mer om hur kommunen jobbar med strandstädning och om den årliga kusträddardagen där allmänheten bjuds in att delta i strandstädningen.

 

Rutiner för att delta i Skräpplockardagarna 2020

Anmälan är öppen under perioden 7 februari 2020 – 15 maj 2020.

Anmälan till skräpplockardagarna (extern länk)

Nytt för 2020 är att säckar, påsar och pedagogiskt material beställs direkt av respektive skolenhet hos Håll Sverige Rent. De svarar även för leveransen direkt till skolorna. Alla frågor rörande dessa leveranser hänvisas till Håll Sverige Rent.

De plasthandskar som kommunen ansvarat för att skicka ut behöver också beställas separat. Det görs genom mail till ulla.ostman@kungalv.se.

Ange antal handskar av storlek S, M eller L. (I tidigare utskick har vi skickat storlek S till förskolebarn, storlek M till låg- och mellanstadiet och storlek L till vuxna). Ange även var de skall levereras. Det går även bra hämta handskar själv i stadshusets kundtjänst.

 

Hantering av avfallet på skolor/förskolor:

  • I första hand: Lägg avfallet bland det ordinarie avfallet på din skola/förskola. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast.
  • Vid behov av hämtning: Anmäl hämtning till henrik.banasblixth@kungalv.se (tel 0702-308759). Ange mängder skräp samt ge tydlig information var det ska hämtas och kontaktperson/telefon.
  Sidan uppdaterades: