Lekplats först ut i parken vid Kongahälla

I takt med att Kongahällas alla kvarter växer fram får Kungälvsborna även en ny park som de kan kalla sin egen. Först ut att byggas i parken är en lekplats men allt eftersom områdets bebyggelse kommer på plats utvecklas även parkens andra delar.

Parken i Kongahälla blir en förlängning av den nuvarande Bäckparken där den nya delen kommer att löpa från Kongahällagatan och bort till sista bostadskvarteret mot Marstrandsvägen.

- Först ut att byggas är en stor lekplats som ska ligga i södra delen av parken. Förutom den lekplatsen byggs det även en mindre lekplats längre norrut mot Marstrandsvägen allteftersom parken växer, berättar Susanne Åström Kirkegaard och Anntin Hamberg från Kungälvs kommun som varit med och planerat lekplatserna.


Tema rymd och framtid

Temat för lekplatserna är rymd och framtid och det märks främst i valet av utrustning och färger, bland annat kommer lekplatsernas innehåll bara att bestå av runda former. Bland utrustningen hittar man till exempel gungor, sandlåda, rutschkana och kullar i gummi som man kan klättra på och åka pulka från under vintern.

- Man kan även leka i en klätterkupol i formen av en molekyl samt gunga på vippgungor som har futuristiska former. Dessutom får lekplatsen inslag som har koppling till planeter. Till exempel ska det att finnas ett jordklot i färg som gjuts i gummi i marknivå. Temat kommer med andra ord att märkas på flera olika sätt, säger de.


Ytor för picknick och umgänge

Förutom lekutrustning blir det även ytor där man kan sitta och bara vara. Förutom trädäck runt lekutrustningen kommer även flera picknickbord att sättas upp där man kan sitta och fika och ta det lugnt samtidigt som barnen leker.

- Även belysning är en del som vi tänkt lite extra kring. Vi satsar på en lite spejsad belysning som också lutar mot parkens tema men som naturligtvis också är vacker och som ger en trygghet om man är där när det är mörkt ute, säger Susanne och Anntin.

Den första lekplatsen börjar byggas inom kort och förhoppningen är att den står klar och är redo när förskolan i det första färdigbyggda kvarteret öppnar efter sommaren.

  Sidan uppdaterades: