100 000 ton lera har fraktats bort från området

I februari förra året kom den första entreprenören ut på Kongahällatomten. Första gänget på plats var platschef Robert De Swart och hans gäng från Västmark och de har sedan dess arbetat med att kulvertera Komarksbäcken som rinner genom området. Ett arbete som är mycket tuffare än vad många kan tro.

Roberts roll som platschef på VästMark är att driva projektet så att det blir som det är tänkt. Några av hans arbetsuppgifter är bland annat att ta in de personer och det material som behövs för att arbetet ska fortskrida enligt tidplanen.

- Till en början startade vi med röjnings- och rivningsarbeten och planerade och förberedde oss inför kommande arbeten. I maj 2015 drog det sedan igång på allvar och sedan dess har vi arbetat i full fart. Vår första utmaning blev att gräva oss igenom Kongahällagatan, det var en tuff start, berättar han.

Gigantiska rör läggs ner i marken 

Kulverteringen i Kongahällatomten innebär att man lägger ner stora rör i marken som bland annat kommer att transportera bäckvattnet. Rören som läggs ner är 2,5 meter i diameter och de flesta rör är sex meter långa och väger cirka 4,2 ton. På Kongahällatomten, som mest består av mjuk lera har man fått jobba extra för att det ska bli stabilt och hållbart.

- För att klara detta har vi lastat av marken genom att gräva bort ett lager på cirka två meter för att minska rasrisken. Vi har då fått grävt bort en stor mängd lera. Hittills har vi kört bort cirka 100 000 ton lera och ytterligare 12-15 000 ton har vi kunnat återanvända i projektet. Det är absolut ingen lätt mark att arbeta med, men ett utmanande jobb är det roligaste jobbet som finns, säger Robert.

Nästa stora utmaning är Marstrandsvägen 

Hittills har cirka en kilometer rör lagts i marken och Robert tycker att det har gått över förväntan. Just nu förbereder man sig inför arbetet med att gräva sig genom Marstrandsvägen. En uppgift som ställer helt andra krav då man behöver tänka kring trafiken som dagligen åker på vägen.
- Det är alltid mer problematiskt när vi gräver där det finns trafik, men har vi en bra dialog och planering med alla inblandade instanser brukar det inte vara några problem och det tycker vi att vi har här i Kungälv, säger han.

Robert skrattar lite när man frågar honom om han har en typisk arbetsdag. Arbete är mycket varierade och ingen dag är den andra lik. Han berättar att han till en början var mer ute och direkt arbetsledde produktionen, medan han nu till större del planerar och samordnar projektets alla delar och parter inifrån kontoret i byggbodarna.

- Jobbet är aldrig tråkigt utan det händer massa saker varje dag. I takt med att övriga entreprenörer kommit in på området så har även samverkansarbetet ökat och alla inblandade ses varje vecka för att samordna oss. Jag skulle utan tvekan ta jobbet igen om jag fick frågan.

  Sidan uppdaterades: