Snart går första flyttlassen till Kongahälla

I slutet av december 2015 togs första spadtag för de första bostäderna på Kongahälla. Sedan dess har antalet våningsplan ökat allt eftersom allt fler byggkranar tornat upp sig på området. Förbo har inflyttning i sin fastighet under juli månad och de ser fram emot att området nu ska få sina första invånare.

Förbo är ett kommunalt bostadsbolag och ägs gemensamt av kommunerna Härryda, Kungälv och Lerums kommun samt Mölndals stad. Totalt finns det cirka 5 600 lägenheter i Förbos fastigheter och de finns i 58 områden.

- Vi har en hög ambition att bygga bostäder i kommunerna där vi är verksamma och i Kungälv skrev vi under en avsiktsförklaring tillsammans med kommunen under förra året där vi förbundit oss att vi ska samverka för att skapa 300 bostäder till 2021 och att vi samtidigt ska jobba mycket med den sociala hållbarheten. Det är viktigt för oss att vara delaktig i den samhällsutveckling som sker, säger Anna Olá, fastighetsutvecklingschef på Förbo.


Alla lägenheter hyrdes ut fort

I december 2015 satte man spaden i jorden för sitt första kvarter av två på Kongahälla och sedan dess har våningsplanen växt sig allt högre. I kvarteret Kronan bygger man 65 hyresrätter fördelat på två hus. Husen har totalt 5 våningsplan och rymmer lägenheter i olika storlekar. Även en förskola kommer finnas i ett av husen.

- Första inflyttning är i slutet av juli och det ser vi verkligen fram emot. Alla våra lägenheter hyrdes ut jättefort och vi håller nu på att färdigställa husen så att de är redo när hyresgästerna kommer. Utomhus gör vi i ordning på innegården och balkonger och terrasser fixas till det sista. Det är även snart dags att anlägga sedum på taken. Inomhus håller ytskikt i trapphus samt lägenheter på att färdigställas, säger Anna.


Deltar aktivt i projektet Årets Stadskärna 

I höst sätts spaden i jorden för Förbos andra etapp på Kongahälla där man ska bygga ett punkthus i åtta våningar med 31 hyresrätter. Man är dessutom med i utvecklingen av hela Kungälvs stadskärna i projektet Årets Stadskärna. Ett projekt som Anna tror kan binda samman stadens intressenter bättre.

- Ett projekt som Årets Stadskärna är viktigt då det ger alla en och samma målbild och det skapar även en riktning i arbetet. Det krävs tydlighet för att få alla att vara med och det skapar en yta för en förankring bland stadskärnans intressenter som är jätteviktig. Ensam fixar det inte själv utan alla bidrar med olika delar för att skapa helheten, säger hon.

  Sidan uppdaterades: