Nyheter och aktiviteter

Här publiceras nyheter som kan intressera näringslivet i Kungälvs kommun. Det finns också ett nyhetsbrev för näringslivsnyheter som du kan prenumerera på.

2021-10-06

Morronspasset i oktober

Tema: Kungälvs näringinslivsstrategi 2035. Kommunstyrelsens presidium presenterar Kungälvs nya näringslivsstrategi. Hur har den jobbats fram och förankrats, vilka områden är prioriterade och vad blir nästa steg? Mötet inleds med 20 minuters inspiration, tips och tricks i konsten att mingla och nätverka. Ingrid Alestig är säljtränare och affärsrådgivare på Novasell. Torsdag 21 oktober klockan 07.30–09.00 på Club Evergreen, Solbräckegatan 33, Kungälv. Ingen föranmälan. 

2021-09-13

Nytt nyhetsbrev Näringsliv

Nummer 5 2021

2021-06-01

Lättnader i restriktioner för serveringsställen från 1 juni

Lättnader i restriktioner för serveringsställen

2021-05-24

Gott omdöme för det lokala företagsklimatet

För tredje året rad har det samlade omdömet om det lokala företagsklimatet i Kungälv förbättrats, enligt företagarna. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning för 2021.

Gott omdöme för det lokala företagsklimatet

2021-04-22

Avgiftsfri tillsyn av alkoholservering och ansökan av serveringstillstånd

Läs om kommunfullmäktiges beslut: Avgiftsfri tillsyn av alkoholservering och ansökan av serveringstillstånd

2021-03-03

Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare

Driver du enskild firma och har drabbats ekonomiskt på grund av coronapandemin? Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare går nu återigen att söka. Länsstyrelsen handlägger stödet men du gör din ansökan hos Boverket.

Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare på Länsstyrelsen webbplats

2021-02-26

Omstart för besöksnäringen - Tänk nytt för att klara krisen 

Välkommen till webbinarium den 12 mars 2021 klockan 08.30-10.30. Onlinemöte.

Anmäl dig till webbinariet

Webbinariet är en del av projektet Omstart - Innovation i krisande små- och medelstora företag i besöksnäringen, som ska stärka och stödja företag till en sund och hållbar återhämtning.

Du som är verksam inom besöksnäringen, handel, mötes- och eventindustrin kommer kunna få stöd att utveckla affärsmodeller, produkter och tjänster för nya marknader och kundgrupper. Men också utbyta erfarenheter och kunskap med andra aktörer. Ett första steg i att samla krafter för att utveckla morgondagens erbjudanden.

– Pandemin har lett till att även duktiga entreprenörer har behövt avveckla sina verksamheter. Det är personer som byggt upp kompetens och nätverk som är ovärderliga, och många sitter på idéer om företagsutveckling inom besöksnäringen. Det vore slöseri att kasta bort detta, säger Jonas Fasth, projektledare på Handelshögskolan Göteborgs Universitet.

Under webbinariet kommer vi berätta mer om omstartsprojektet och andra aktiviteter och åtgärder som vi kommer att erbjuda företag och branscher under 2021. Deltagandet är kostnadsfritt. Tipsa gärna en kollega.

Varmt välkommen hälsar

Peter Grönberg, vd Göteborg & Co
Patrik Andersson, vd Business Region Göteborg
Per Cramér, dekanus Handelshögskolan Göteborgs Universitet

Vid frågor, kontakta stefan.gadd@goteborg.com

Omstart är en del av ett samverkansprojekt som genomförs för att underlätta återhämtningen efter pandemin. Arbetet drivs och genomförs av Business Region Göteborg och Göteborg & Co.

2021-02-12

Nytt nyhetsbrev Näringsliv

Nyhetsbrev Näringsliv nummer 2 2021

Nyhetsbrev Näringsliv

2021-01-29

Webbinarium 24 februari: Nu blickar vi framåt

Under snart ett år har vi alla levt med covid-19 och blivit påverkade på olika sätt. Nu är det dags att blicka framåt, för det finns mycket som går bra, krisen öppnar nya affärsmöjligheter och kommunen kommer att fortsätta investera.

Företagare i Kungälv är välkomna till ett webbinarium där du får veta mer om bland annat den nya näringslivsstrategin, med framtidsplaner som sträcker sig till 2035, hur det går för de olika branscherna och företagen, tips på kompetensutveckling för ditt företag, information om statliga stödåtgärder, hur besöksnäringen kan ta del av marknadsföring i Sverige och nationellt samt Hållbarhetsklivet.

Datum och tid: 24 februari klockan 8 till cirka 9.15.

Agenda

  • Miguel Odhner, Kungälvs kommun: Kriser gör att vi tänker annorlunda, inte minst framåt. Ger en framtidsbild över vad som händer i Kungälv, den nya Näringslivsstrategin och kommunens stöd till lokala företag.
  • Stefan Gustavsson, Västsvenska Handelskammaren: Det västsvenska näringslivet ser ljust på framtiden. Även om det är tufft går det bra för många branscher och företag, visar Handelskammaren undersökning, den visar också att många företag passar på att utveckla och ställa om.
  • Anna-Lena Johansson, Business Region Göteborg: Tips på kompetensutveckling för att hänga med på marknaden framöver. Pandemin, ny teknik, digitalisering och förändrade kundkrav innebär att många företag behöver ställa om sina affärer och sin kompetens. Du får konkreta tips på utbildningar som tagits fram för mindre företag i regionen. Det finns även möjlighet att få betalt för kompetensutveckling under permitteringstiden. Du får också information om statliga stödåtgärder.
  • Louise Parra Karlander, Göteborg & Co: Besöksnäringen – marknadsföring Sverige och internationellt. Så här marknadsförs Göteborgsregionen som destination under året och du kan vara med och bidra i arbetet. Vad är det för förändring besöksnäringen går igenom, vad behöver du tänka på?
  • Ann Haraldsson, Södra Bohuslän Turism: Hållbarhetsklivet. Lokala och regionala turistorganisationernas fokuserade arbete för en stark och hållbar besöksnäring. Hur får vi starka företag och reseanledningar över tid, vad kan ditt företag göra själv och vad kan du ta del av? Så jobbar Södra Bohuslän turism med Hållbarhetsklivet.
  • Möjlighet att ställa frågor. 
  • Jessica Waller, Kungälvs kommun: Avrundning

Anmälan dig till jessica.waller@kungalv.se senast den 22 februari. Du får en länk till Microsoft Teams någon dag innan webbinariet. Varmt välkommen!

2021-01-25

Årets första nyhetsbrev Näringsliv

Nyhetsbrev Näringsliv nummer 1 2021

Till arkivet med nyhetsbrev Näringsliv

2020-12-23

Nytt nyhetsbrev Näringsliv

Nyhetsbrev Näringsliv nummer 5 2020

Till arkivet med nyhetsbrev Näringsliv

2020-12-09

Omsättningsstöd till näringsidkare

Näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin kan ansöka om ekonomiskt stöd. 

Vad innebär stödet?

Stödet ger ersättning för förlorade intäkter under fem månader, från mars till juli i år. Stödet är 75 procent av det man tappat i omsättning jämfört med samma period 2019. Varje företag kan få maximalt 120 000 kronor i ersättning.

Vem kan söka?

Enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av den pågående pandemin kan söka omsättningsstödet.

Vad krävs?

En förutsättning är bland annat att den enskilde näringsidkaren har haft en omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år, att omsättningstappet beror på effekterna av pandemin och att den sökande inte varit berättigad till arbetslöshetsersättning.

Om omsättningsstöd för näringsidkare på Länsstyrelsen webbplats

2020-11-26

Nytt nyhetsbrev Näringsliv

Nyhetsbrev Näringsliv nummer 4 2020

Till arkivet med tidigare nyhetsbrev

2020-11-03

Uppdaterade regler för restauranger och andra serveringsställen

Nu vidtas ännu fler åtgärder för att bromsa takten i spridningen av covid-19 i Sverige. Det handlar om ytterligare krav på skärpt säkerhet i restaurangmiljöer. De uppdaterade reglerna gäller från och med den 3 november 2020.

Uppdaterade regler för restauranger och andra serveringsställen

2020-10-23

Drop-in om upphandling

Få svar på era frågor om upphandling och hur ni kan göra affärer med Kungälvs kommun! 18, 25 november och 2 december klockan 15-16 i stadshuset. Välkommen!

Mer information om drop-in

 

2020-10-21

Så blir du en attraktiv arbetsgivare

Du driver ditt företag tillsammans med din viktigaste resurs, dina medarbetare. Men vet du vilken kompetens ditt företag behöver nu och i framtiden? Hur ser teamet ut som ska utveckla din verksamhet och skapa lönsamhet? Välkommen till en kostnadsfri workshop där du får med dig konkreta verktyg. Välj tid och plats som passar dig, fyra workshops genomförs i regionen i november.

Information och anmälan till workshop hos Business Region Göteborg

2020-10-08

Nyhetsbrev Näringsliv nummer 3 2020

Kungälvs kommun skickar ut ett nyhetsbrev om näringsliv. Här kan du läsa det senaste nyhetsbrevet.

Nyhetsbrev Näringsliv nummer 3 2020

 

Preumerera på nyhetsbrev om näringsliv

 

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

 

 

2020-09-16

Företagsfrukostar igång igen

Idag startade kommunens företagsfrukostar igen efter ett uppehåll. Kommunledningen träffade STC, Jula Kungälv och Aspelin-Ramm Fastigheter AB för en gemensam dialog om företagande i kommunen.

Bilden visar Eva Marby och Lennart Karlsson från Aspelin-Ramm Fastigheter AB, Anders Holmensköld kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Emilio Davidsson Rios från Jula Kungälv, Katarina Andersson, från STC, Miguel Odhner kommunstyrelsens ordförande, Haleh Lindqvist kommundirektör och Jessica Waller näringslivsstrateg (mitten). Oppositionsråd Elisabeth Mattson var med på Teams.

2020-09-10

Utlysning för FoU-kortet är öppen

Västra Götalandsregionen gör en extra satsning i spåren av pandemin och välkomnar även tillverkande SME-företag med större ägare. Sök senast 14 okt.

FoU-kortet hos Västra Götalandsregionen 

2020-08-27

Nya företag undertecknar samhällskontraktet

Nu har även Sysport och City Gross undertecknat samhällskontraktet. Det är nu över 80 företag, föreningar och myndigheter som tillsammans jobbar för ett bättre Kungälv och för ett ökat innanförskapet.

Läs mer om när Sysport och City Gross undertecknade

 

2020-06-30

Nyhetsbrev Näringsliv nummer 2

Här kan du läsa näringsivsnyhetbrev nummer 2 2020 från Kungälvs kommun

Preumerera på nyhetsbrev om näringsliv

 

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

 

Årets företagare 2020 är Oscar Medtec

Det var ett stolt syskonpar, VD Fredric Ericson och marknadschef/vice VD Linda Ericson på Oscar Medtec, grundat 1967 som tog emot priset Årets Företagare i Kungälv 2020. Läs vidare

Marstrands Havshotell är årets turismpristagare

Det är andra gången som Marstrands Havshotell får priset, som delas ut av Södra Bohuslän Turism. Motiveringen är: Som motor i besöksnäringen på Marstrand tar de stort ansvar och har en mycket viktig roll. En topnotchanläggning med bästa läge som expanderat mycket, modigt och modernt. Man erbjuder allt från svulstiga fester till vardagsrum för Marstrandsbon, från stormöten till bara enkelt livsnjutande i stilfull miljö. Marstrands Havshotell har verkligen lyckats med att bli en mötesplats som starkt bidrar till ett levande Marstrand!

2020-06-03

Konjukturrapport #2

Göteborgsregionens näringsliv går efter en längre period av god konjunktur nu in i en lågkonjunktur. Covid-19 pandemin är med största sannolikhet den största pådrivaren till det aktuella läget. Alla våra regionala indikatorer pekar på en tydlig nedgång i ekonomin. Jobbtillväxten tappar fart,  arbetslösheten ökar kraftigt och likaså antal lagda varsel och företag som begärs i konkurs. Samtidigt står flygen nästintill stilla och inkvarteringarna på regionens hotell är få. Regionens näringsliv har nu en svår tid framför sig och osäkerheten om när efterfrågan återgår till det normala gör situationen allt svårare att förutspå. Läs vidare i Business Region Göteborgs konjukturrapport #2 2020

2020-05-08

Webbinarium om coronavirusets effekter på Kungälvs näringsliv

Kungälvs kommun bjuder in företagare i kommunen att delta på ett webbinarium. Rubriken är Effekter av coronaviruset på Kungälvs Näringsliv - vad kan vi göra för dig, vad kan du göra för Kungälv? Webbinariet äger rum måndag den 18 maj klockan 15.00-ca 16.30.

Preumerera på nyhetsbrev om näringsliv

 

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Kommunen på företagsbesök

Läs om kommunens företagsbesök på Stilkonfektion, Berlex, Björröds ägg och Kode Marin och Maskin

Publicerat 2020-02-04

Morronpasset 20 februari om hållbar tillväxt i Västra Götaland

Västra Götalandsregionens satsningar på företagande och innovation - Hanna Blomdahl, näringslivsavdelningen, Koncernstab regional utveckling. Lån och utveckling för växande företag -
Christina Aspestedt, kontorschef Göteborg, Almi Väst AB. Torsdag 20 februari 07.30–09.00. Se inbjudan Morronpasset 20 februari

 

Publicerat 2020-01-29

Internationella Handelsdagen 2020 5 mars

Då var det dags att ta ett expressvarv runt jorden och utforska en värld av möjligheter. Vi uppdaterar dig kring de senaste handelstrenderna, handelspolitiken och hur du når framgång med din försäljning internationellt. Läs mer och anmäl dig här

Exportprogrammet i Västra Götalandsregionen 24 mars

Ett delfinansierat exportprogram för dig som har ett små eller medelstor företag som redan idag exporterar men som vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Läs mer och anmäl dig här

Publicerat 2020-01-16

Morronpasset 23 januari: Framåtblick

Tema: Framåtblick - Vad kan vi förvänta oss av 2020, både i det globala och lokala perspektivet. Ulf Sigbratt, sparspecialist på Swedbank, berättar om det aktuella världsmarknadsläget, räntemarknaden och börsen.
Albert Aguilar, centrumchef på Kongahälla Center, ger oss sin bild av året som gått och vad som är på gång framåt. Torsdag 23 januari 07.30–09.00. Vi träffas på Club Evergreen, Solbräckegatan 33. Se inbjudan Morronpasset 23 januari

  Sidan uppdaterades: