Ansök om förskola och pedagogisk omsorg

På den här sidan hittar du information om hur du ansöker om en plats i förskola eller familjedaghem. Här hittar du även länk till köregler.

Ansökan och köplats

Du kan anmäla intresse om plats i förskola och familjehem när du vill. Ditt ködatum blir tidigast fyra månader innan det datumet du önskar plats, detta gäller för kommunal verksamhet (Observera att fristående förskolor själva handlägger sin kö och kan ha sina egna turordningsregler).
Du kan själv ändra din ansökan i E-tjänsten tills fyra månader innan det datum du önskat plats. Ändrar du ansökan i E-tjänsten efter det så kan du förlora din köplats. Kontakta barnomsorgshandläggare för att ändra din ansökan när det är mindre än fyra månader kvar tills det datum du önskat plats.
Läs mer om köregler

Hur söker jag

Om du eller ditt barn har skyddad identitet ska du ansöka om plats på pappersblankett.
Länk till Blanketter

Det är enklast att ansöka om plats på förskola eller i familjedaghem via e-tjänst Barnomsorg.

E-tjänst barnomsorg

Via vår e-tjänst Barnomsorg fyller du enkelt i din platsansökan digitalt. För att använda tjänsten behöver du ha tillgång till bankID.
Lathund för ansökan

 E-tjänst Barnomsorg

 

Saknar du BankID eller inte bor i Kungälvs kommun?

Har du ett mobilnummer och en e-postadress kan du fortfarande ansöka om plats digitalt.

 Sök plats utan BankID  Om du inte är folkbokförd i Kungälv, sök plats här

Platsgaranti

Om du söker förskola eller familjedaghem minst fyra månader innan det datum du önskar plats är kommunen skyldig att erbjuda dig en plats till det datumet. Vi försöker erbjuda plats på den förskolan du önskat men om det är fullt kommer du bli erbjuden plats på annan förskola eller familjedaghem. Om det inte finns plats på någon av de förskolor du önskat så kommer en handläggare kontakta dig och informera mer om de alternativ som finns.
För att vara garanterad en förskoleplats måste du välja minst ett kommunalt alternativ i din ansökan. Väljer du enbart att söka till fristående verksamheter ansvarar alltså inte kommunen för att du får en förskoleplats.

Gemensamt köhanteringssystem

För att göra det enklare att ansöka om förskoleplats finns ett gemensamt köhanteringssystem för kommunala och vissa fristående förskolor. Detta innebär att du kan välja både kommunala och fristående förskolor som alternativ när du ansöker om förskoleplats.
Undantaget är de fristående förskolorna Montessori Strandskolan, Montessori Älvkullen, Mikaels Barnträdgård, Kristna Montessori Solrosen och Kotten som fortsätter att ha egen köhantering.
Observera att fristående förskolor själva handlägger sin kö och kan ha sina egna turordningsregler.

När får jag svar

Din ansökan hanteras av handläggare först fyra månader innan det datumet du önskar plats. När din ansökan är handlagd få du meddelande om erbjudande på den e-postadress som du uppgett. Därefter måste du logga in på E-tjänsten för att svara på erbjudandet. Om du inte har en epost skickas ditt beslut hem till dig via post. Vanligtvis får du erbjudande ungefär två månader innan det datum du önskar plats.

  • Tackar du nej och avböjer erbjudandet om plats förlorar du din köplats och får ansöka på nytt.
  • Tackar du ja och accepterar det erbjudande om plats som varit ditt första alternativ så kommer förskolan eller familjedaghemmet att kontakta er när de har planerat färdigt vilken avdelning ditt barn kommer att få börja på.
  • Accepterar du erbjudande om plats på en annan förskola eller familjedaghem än den du önskat i första hand har du möjligheten att stå kvar i kö till den förskola eller det familjedaghem som du önskat i första hand. Välj då "acceptera, behåll köplats". Vi kommer då att skicka ett nytt erbjudande om plats när det blir din tur i kön till ditt första alternativ. När du fått ett nytt erbjudande om plats har du möjligheten att välja att behålla den plats du har (avslå erbjudandet) eller acceptera erbjudande om plats på den erbjudna förskolan. Du behåller den plats du har fram till dess att den nya förskolan eller familjedaghemmet kan ta emot er.

Hittar du inte det du söker? På sidan Vanliga frågor och svar kan du hitta mer information

  Sidan uppdaterades: