Så kan vi tillsammans minska smittspridningen

Från den 14 december gäller nationella allmänna råd i Sverige. Från den 17 februari till och med den 14 mars gäller regionala rekommendationer i Västra Götaland.

Regionala rekommendationer

Gäller från 17 februari till och med den 14 mars.

Nya rekommendationer i Västra götaland

Nationella allmänna råd från 14 december

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Vi ska bland annat:

• begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer vi normalt träffar. Det kan till exempel vara de vi bor tillsammans med eller bara några få vänner eller närstående utanför hushållet.
  • undvika att ingå i flera olika grupper.
  • umgås utomhus om det går och se till att hålla avstånd.
  • undvik att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid.
  • undvika platser där det finns trängsel. Handla ensam om det är möjligt.
  • undvika att resa om det inte är nödvändigt. Om det är nödvändigt ska det ske på ett smittskyddsäkert sätt.
  • arbeta hemifrån så ofta det är möjligt.
  • Det är viktigt att begränsa antalet personliga möten även under storhelgerna och åtta personer är därför den nya normen för alla sociala situationer.

Råden gäller tillsvidare.

Om de nationella allmänna råden på Folkhälsomyndighetens webbplats

Allmänna råd för att minska smittspridning

• Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel. Undvik att resa i rusningstrafik.
  • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res bara om det är nödvändigt.
  • Arbeta hemifrån om det finns möjlighet.

Håll avstånd och ta personligt ansvar

För att motverka spridningen av covid-19 i Sverige krävs att man alltid stannar hemma när man har symtom. Man ska också vara noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra.

Skydda dig och andra från smittspridning - information från Folkhälsomyndigheten

Så undviker du att bli smittad och att smitta andra

En film från Folkhälsomyndigheten om att tvätta händerna ofta

När behöver jag kontakta vården?

Har du symtom på smitta eller andra frågor rörande din hälsa? De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Läs mer hos 1177, Västra Götalandsregionen, för aktuell information.

Information om covid-19 på 1177, Västra Götalandsregionen

Ring 113 13 för information om covid-19

Om du måste prata med någon kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information är säkerställd av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet.

Riskgrupper covid-19

Här kan du läsa myndigheternas information om vilka som är riskgrupper för covid-19.

Folkhälsomyndighetens information till riskgrupper om covid-19

Socialstyrelsens rapport om riskgrupper

Telefonlinje om corona på flera språk

Nu finns en telefonlinje som bemannas av hälso- och sjukvårdspersonal som talar arabiska, persiska, somaliska, amarinja/tigrinja och ryska. Hit kan du ringa för att få svar på frågor om coronaviruset, på ditt eget språk. Telefonnumret är 08-123 680 00.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela enbart bekräftad information från trovärdiga källor.

Sidan uppdaterades: