Almen i Västra parken ska tas ner

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Den stora almen i Västra parken måste tas ner då den drabbats av almsjukan. Den 8 november kommer trädvårdare och tar bort trädet. 

 

Almsjukan är en svampsjukdom som sprids av almsplintborren. Sjukdomen kan drabba alla svenska almsorter och kan ha ett ganska snabbt förlopp.

Mer om almsjukan

Almsjukan gör att löven vissnar redan mitt i sommaren. Det kan slå upp kvastar med nya skott men till slut dör trädet när dess ledningsbanor under barken blir igentäppta av svampen. Det kan gå så fort som bara på ett år men går långsammare för större träd.
Almar har varit ett populärt trädslag för alléer och parker i många städer och där de ansetts som extra viktiga har man faktiskt vaccinerat träden mot almsjukan. De går bara om träden är helt friska.

Sjukdomen upptäcktes i Holland på 1850-talet och har blivit alltmer aggressiv sedan dess. Men idag finns det enstaka almar som har utvecklat ett starkare försvar mot almsjukan. Deras gener kommer föras vidare men innan de hunnit sprida sig kommer många av de här stora träden att behöva tas bort på ett säkert sätt.

 

  Sidan skapades: