Nominerade till årets främsta evenemangskommun

Det är den oberoende branschtidningen Sportaffärer som utser Sveriges främsta idrottskommuner 2019 och Kungälv är alltså nominerade till årets främsta evenemangskommun för kommuner med mindre än 70 000 invånare.

texten uppdaterad 2019-09-25
Kommuner runt om i landet har fått svara på frågor om allt från hur många klubbar som finns i kommunen, hur många hallar och arrangemang som hålls i kommunen.

- Jättekul! Jag tror vi blev nominerade på grund av vår bredd både när det gäller olika sporter men också olika nivåer. Det finns nåt för alla och det är också det mål som tas upp i det idrottspolitiska programmet, säger Katarina Vallström fritidskonsulent som ansvarar för kommunens kontakter med alla föreningar.

Förutom Match cup då hela världens seglingsögon är fokuserade på Marstrand så finns det mycket att vara stolt över i Kungälv:

• Bohus cup, handboll
  • Trekungaslaget, badmintonen
  • Junior Match cup, segling
  • Mästarnas mästare, segling
  • Vårcupen, fotbollsturnering där skolklasser spelar i mixade lag mot varann.

Det här är bara en handfull av alla evenemang det finns i kommunen och det finns givetvis många fler. Detsamma gäller klubbar som representerar Sverige och kommunen utomlands. Kungälvs kanontklubb hade deltagare med i VM i drakbåt i Thailand i år och även roddklubben tävlar internationellt. De största sporterna med flest utövare i kommunen är fotboll, handboll, hockey och karate.

Uddevalla Båstad och Östersund

Ytterligare elva kommuner bland annat Uddevalla och Båstad är nominerade i samma klass men Katarina Vallström tycker det är extra sporrande att vara med i samma nomineringsgrupp som Östersund.

- De har ju både anordnat skidskytte VM i år och försökt få vinter OS till Sverige. Det är häftigt att vara i samma grupp som dom, avslutar Katarina Vallström kommunens fritidskonsulent.

Den 24 september offentliggörs vem som vann.

Tillägg:

Östersund vann klassen årets evenemangskommun 2019 för mindre kommuner. Mora och Åre kom tvåa och trea.