Årets kulturpristagare och stipendiater

Kungälvs kommun delar ut stipendier och priser för att belöna värdefulla insatser inom kultur och idrott. Årets kulturpris går till trumpetaren Magnus Johansson och kulturstipendier delas ut till folkdanslaget Kongahälla och artisten Mariam Foad Aziz.

Kungälvs Kommuns kulturpris delas ut en gång om året och går till den eller dem som på ett värdefullt sätt bidragit till kulturens områden. Kulturstipendiet ges till person eller personer som visat prov på lovande förutsättningar att bidra till kulturlivet. Pristagarna fick ta emot sina prsier och stipendier på kommunfullmäktiges sammanträde den 3 oktober.

Motiveringarna är:

Kulturstipendium: Folkdanslaget Kongahälla

Folkdanslaget Kongahälla har verkat i Kungälvs kommun sedan 1966 och är sedan dess en viktig del av Kungälvs kulturliv. De dansar företrädesvis danser från Bohuslän och bidrar till att föra ett kulturarv vidare. Folkdanslaget deltar varje år vid midsommarfirandet på Kvarnkullen och vid andra evenemang i kommunen samt genomför resor och utbyten med andra folkdanslag. Kungälvs kommun vill med detta stipendium uppmuntra till fortsatt kulturutövande.

Kulturstipendium: Mariam Foad Aziz, låtskrivare och artist

Mariam är artist och låtskrivare. Hon har ett starkt driv i ordet och rytmen och skriver egen musik/text. Hennes musik finns att lyssna till på Spotify och YouTube. Mariam inspirerar även andra ungdomar till skapande och musik. Hon har deltagit i tävlingen Ortens poet. Kungälvs kommun vill med detta stipendium uppmuntra till fortsatt musikutövande.

Kulturpris: Magnus Johansson, trumpetare

Magnus Johansson är trumpetaren från Marstrand som genom sitt trumpetspel gjort sig känd i hela Sverige. Han har medverkat på otaliga konserter, TV-program och shower såsom exempelvis Melodifestivalen, Doobidoo, Rhapsody in Rock, Diggiloo och en stor mängd julkonserter. Även i Kungälv deltar Magnus på evenemang och konserter och bjuder kungälvsborna på musik och sin stora scenpersonlighet.

Bilden: årets kulturstipendiater