Årets Lise Meitner-pristagare till Kungälv

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

I lördags besökte årets Lise Meitner-pristagare Kungälv för att få en guidning av kärnfysikerns tid i Kungälv.

Det är Fysikcentrum vid Chalmers tekniska högskola som årligen delar ut Göteborgs Lise Meitner-pris till en forskare som har gjort stora genombrott inom fysiken. Årets vinnare är Austen Angell, professor vid Arizona State University i USA.

Lisa Meitner var en österrikisk forskare som tvingades fly till Sverige och kom till Kungälv 1938. Här bodde hon i Uddmanska huset på Västra gatan 9 när hon under julen 1938 var den första att förstå hur atomklyvning fungerar. Som kvinna var hon inte tillåten att arbeta i laboratorier där män arbetade och hon hade svårt att få en akademisk position. Trots det var hon en av de ledande kärnfysikerna i världen. Göteborgs Lisa Meitner-pris har delats ut sedan 2006.

Årets pristagare kommer med sin familj och ska träffa kommunens representanter, kommunfullmäktiges ordförande Thomas Alpner och vice ordförande Victoria Dahlqvist. De ger en guidning om Lise Meitners vistelse i Kungälv och Kungälvs historia. Med är också Andreas Heinz från Fysikcentrum.

Läs mer om Lisa Meitner-priset på Fysikcentrums webbplats (extern länk)

Professor Austen Angell tillsammans med sin familj framför Uddmanska huset där Lise Meitner bodde under sin tid i Kungälv.