Atlantstören återvänder till Göta älv efter 100 år

Efter ett sekel av frånvaro är atlantstören tillbaka i vår älv. Genom projektet "Störens återkomst" återinförs fisken för att återställa ekosystemet och bevara biologisk mångfald. Projektet leds av biologen Dan Calderon, med syftet att skapa en hållbar framtid för älven och dess invånare.

atlantstören och miguel.jpg

Bild: Miguel Odhner, kommunstyrelsens ordförande och Linnéa Jägrud, projektledare för ”Störens återkomst”.

– Idag skall vi börja om och göra rätt. Vi ska återställa det vi förstört, säger Miguel Odhner.

Atlantstören är en av våra äldsta arter – den har funnits i över 200 miljoner år, det vill säga att den simmade i våra vatten under Dinosauriernas tid. Under 1800-talet var den mycket populär för både sitt kött och sin rom, och försvann helt från våra älvar på grund av överfiske. Sedan dess har vattenkvalitén i våra älvar försämrats på grund av industriers utsläpp, som gjort att även många andra arter har försvunnit från våra vattendrag.

Men nu, när vattenkvalitén blivit så pass återställd att den åter är ett bra hem för våra fiskar, har sex stycken Atlantstörar, importerade från Tyskland, fått flytta hem igen. Nu hoppas vi att de kommer att trivas här och att vi kan återställa ekosystemet som vi har förstört.

 Projektet finansieras av Naturkompaniet, Patagonia, Rewilding Europe och Carl Tryggers stiftelse för vetenskaplig forskning. Samarbetspartners inkluderar Sveriges Sportfiske- och fiskevårdsförbund, SLU, Göteborgs Naturhistoriska Museum, Göteborgs Universitet, Miljöteknik i Väst och Leibniz-Institute for Freshwater Ecology and Inland Fisheries.

 

  Sidan skapades: