Många bilinbrott i Kungälv

Nu går Kungälvs kommun, ihop med Polisen, ut och vill uppmärksamma bilägare att det sker en hel del bilinbrott i Kungälvs centrum. Det är bra att tänka sig för och inte ha saker synliga i bilen.

I stort sett är det tryggt i Kungälv. När man tittar på statistik från Brå, brottsförebyggande rådet, ligger vi under medelvärdet i de allra flesta fall. Men när det gäller just stöld ur bil så hamnar vi på plats nr 2 av 55 kommuner i Polisregion väst. (Västra Götaland och Hallands län)

- Stölder sker framförallt i tätorten Kungälv. På bilden ovan kan man dock se att det är väldigt utspritt vilket gör det svårt att precisera insatser. Siffran 20 och 19 kan tyckas höga men slår man ut den på 365 dagar så är det inte en "jätte" drabbad plats. Det säger Michael Wallin som är kommunens trygghetssamordnare.

När Michael Wallin och kommunpolisen Christian Nordén, kartlade situationen så märkte de att även gods av ringa värde, som kanske inte klassas som stöldbegärligt, stals. Vid något tillfälle stals exempelvis endast en sladd till mobilladdare. Den kan man kanske vara utan men den krossade rutan och att bilen hamnar på verkstad är ett långt större problem.

- Vi samverkar också med kommunens parkeringsansvarige Jimmy Sandberg och delar information om vilka platser som drabbas, säger Michael Wallin. I samband med det kommer också skyltar att sättas upp i anslutning till drabbade parkeringsplatser. Dessa ska uppmana till att tömma bilen för att undvika stöld.

Bilägare uppmanas också att om möjligt välja en parkeringsplats som är väl upplyst och där det finns ett flöde av människor eller i närheten av bostadshus. Om allmänheten ser något misstänkt ska man ringa till polisen, telefon 112 om det är akut och pågående, eller 114 14 i annat fall.