Fuglesang trollband elever på Mimers gymnasium

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

– Det är inte svårt att åka högt upp i luften. Det svåra är att inte ramla rakt ner igen, säger Christer till de andäktigt lyssnande eleverna.

 

Christer gillade matte i skolan och gick natur på gymnasiet. Efter universitetsstudier i fysik fick han jobb på Cern, beläget i Genèves förorter i Schweiz, på gränsen till Frankrike. Cern betraktas som det ledande laboratoriet i världen för högenergifysik och världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik.
– Genom att låta partiklar kollidera i oerhörda farter skapas nya partiklar. Det var så man nyligen bevisade att Higgs partikel fanns, säger Christer.

Under tiden vid Cern visade någon en annons där ESA, Europeiska rymdorganisationen, sökte tio astronauter. Christer sökte och efter massor av olika fysiska, psykiska och medicinska tester blev han antagen och hamnade i Ryssland för astronaututbildning.
– Det svåraste var inte träningen utan språket, säger Christer.

 

14 års träning

Efter sammanlagt 14 års träning även i USA, och väntan blev han slutligen uttagen till en rymdfärd med en amerikansk rymdfärja till den internationella rymdstationen ISS. Efter all träning visste Christer vad som väntade. En åtta och en halv minuts mycket skakig uppskjutning. Accelerationen är oerhörd, den motsvarar en tyngdkraft på 3g, för att komma upp till den nödvändiga hastigheten åtta km/sek för omloppsbana.
– Att bo i rymden handlar om att ta vara på resurserna och återvinna så mycket som möjligt, till och med urinen som man renar och dricker. Viktlösheten gör att muskler och skelett förtvinar. Därför krävs två fysiska träningspass om dagen för att behålla styrka och kondition. Annars blir det problem när man kommer tillbaka till jorden, säger Christer.
Bilderna från livet och arbetet på ISS väcker frågor om jordens skönhet och skörhet.
– Atmosfären sträcker sig 100 km ut från jorden, men det är endast de fem procenten närmast jorden som vi kan överleva i utan rymddräkt, säger Christer.

 

”Tro på er själva”

Mötet med eleverna var en del i Jontefondens arbete som Christer är fadder och ambassadör för. Jontefonden är en stiftelse för att stötta de barn som väntar på eller har gått igenom en organdonation, och deras familjer.  Samtidigt ingår det i hans jobb att besöka skolor och tala med elever om vikten av att läsa matte och tro på sig själv.
– Det är som med allt annat. Det krävs träning för att bli bra. Tro på er själva och lev er dröm, säger Christer till eleverna.
En av de elever som lyssnade på Christer Fuglesang, var Elon Bergström som blev inspirerad av Christers berättelse.
– Jag skulle gärna åka till rymden, speciellt efter att ha lyssnat på Christer.

 

Text: Noel Cornér

  Sidan skapades: