Marstrand är en kung mindre

Notera att denna artikel/nyhet är gammal. Hela eller delar av informationen i denna nyhet kan därför vara inaktuell eller felaktig.

Det första försöket att lyfta bysten med hjullastare blev en svettig historia när hela statypelaren delade sig, och kungen blev kvar på platsen. Andra försöket med en kranbil såg ut att gå enklare, men blev också det lite väl spännande när en stor del av stensockeln följde med i lyftet.

– Det här var väldigt oväntat. Framförallt eftersom den enda förklaringen är att de frusit fast i varandra, eftersom de faktiskt lossnade förra gången, säger en förvånad Linda Denlert, som är metallkonservator på Västarvet.

 

Oklart när statyn kommer tillbaka

Med sin historia som kurort är det kanske lite ironiskt att kung Oscar får lämna Marstrand för att kurera sig, då saltet från havet långsamt förstör bronsstatyn. Dessutom har den delvis fyllts med cement genom ett borrat hål på baksidan. När cementen utvidgas av fukten så har bronsskalet spruckit på minst två ställen. Men hur lång tid det kommer ta innan Oscar II är tillbaka vid Societetshuset är fortfarande oklart.

– Skadorna är lite speciella och vi vet inte hur lång tid det kommer ta, säger Linda Denlert. Så fort vi har fått ner honom till Göteborg och börjar behandla honom, får loss honom från pelaren, så får vi nog en bättre uppfattning, om hur lång tid det kommer ta.

  Sidan skapades: